lauantai 26. toukokuuta 2018

S Afrikkalaiset naiset ovat veroparatiisitalouden suuria häviäjiä

Veroparatiisitalouden suuria häviäjiä ovat afrikkalaiset naiset. Afrikan maat ovat muita riippuvaisempia yritysten maksamista veroista: ne keräävät yrityksiltä keskimäärin 30 prosenttia koko veropotista. Samalla maat ovat alttiimpia monikansallisten yritysten aggressiiviselle verosuunnittelulle, jossa hyödynnetään Afrikan veroviranomaisten rajallista kykyä valvoa sitä, ettei voittoja siirretä veroparatiiseihin.

Menetetyt verotulot tuntuvat erityisesti köyhien naisten ja lasten elämässä. Ilman verotuloja ei ole julkisia palveluita kuten lasten päivähoitoa, terveyspalveluita tai vanhainkoteja. Naiset jäävät miehiä useammin kotiin hoitamaan perheen heikoimpia.

Yritysveromenetyksiä paikataan kulutusveroilla, joita on helpompi kerätä. Ne iskevät erityisesti naisiin, koska he käyttävät enemmän rahaa perheen yhteisiin menoihin kuten koulutarvikkeisiin ja ruokaan.

[Näin oli lausuttu Lyydia Kilven kirjoittamassa Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan sivuilla 30.4.2018 julkaistussa artikkelissa Veroparatiiseista voidaan päästä eroon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti