torstai 10. toukokuuta 2018

S Niin valkoisille kuin punaisille sisällissotamme oli uskonsota raamatullisessa mielessä

Osalle valkoisista sisällissota olikin uskonsota, jossa kristinuskoa puolustettiin bolševismin saatanaa vastaan. Kun sodan lopussa alkoivat joukkoteloitukset, Helsingin Sanomat julkaisi uutisen, jossa kerrottiin, miten punaiset olivat naulanneet Mouhijärven kirkkoherran raajoistaan kiinni alttaritauluun.

Punaiset pidättivät sodan aikana kolmekymmentä pappia, ja kymmenen pappia murhattiin. Pappiloita ryöstettiin ja pappien virkataloja poltettiin.

Mutta Mouhijärven tapaus oli fake news mallia 1918. Koko juttu oli keksitty.

– Tarinat pappien ristiinnaulitsemisista yleistyivät, mutta yksikään niistä ei ollut totta. Silti niitä kerrottiin, koska niillä osoitettiin punaisten julmuus ja jumalattomuus. Tällä oikeutettiin verinen kosto, Ilkka Huhta kertoo.

Todellisuudessa punaiset rukoilivat Kristusta yhtä paljon kuin valkoiset. Punaiset myös tulkitsivat historian kulkua Jumalan Sanan valossa, vaikka eri tavalla kuin valkoiset. He myös kävivät kirkossa yhtä ahkerasti kuin valkoiset. Sodan kumpikin osapuoli näki taistelussa raamatullisia lopunajan piirteitä.

[Näin oli lausuttu Juhani Huttusen kirjoittamassa Kirkko ja kaupunki -lehdessä 19.1.2018 julkaistussa artikkelissa Pyhä sota, Saatana ja Harmageddon – näin uskonto koettiin Suomen sisällissodassa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti