tiistai 8. toukokuuta 2018

S Onnellisuus asuu oikeudenmukaisuudessa

Ojasen mukaan progressiivista verotusta ja onnellisuutta yhdistää se, että verorasituksen jakaantuminen maksukyvyn mukaan koetaan oikeudenmukaiseksi.

– Kokemus oikeudenmukaisuudesta heijastuu hyvin vahvasti yhteiskunnassa koetun onnellisuuden määrään, Ojanen sanoo.

Kysymys oikeudenmukaisuudesta värisee myös suomalaisen tuloerokeskustelun ytimessä.

Suuria tuloeroja kannattavat perustelevat kantaansa usein sillä, että mahdollisuus ylenmääräisiin palkintoihin kannustaa yrittämään. Siitä koituu työtä, varallisuutta ja hyvää muillekin.

Näin tuloerojen kannattajat asemoivat itsensä siihen joukkoon, joka yhä piirtää yhtäläisyysmerkit varallisuuden ja onnellisuuden välille.

Tuloerojen vastustajat taas ovat huolissaan siitä, että yhteiskunta ei ole oikeudenmukainen, jos jotkut saavat valtavia palkintoja ja toisten on tyytyminen kohtuuteen.

He kysyvät: jos yhteiskunta ei ole oikeudenmukainen, onko se silloin onnellinenkaan? 

[Näin oli lausuttu Harri Palmolahden kirjoittamassa Ylen sivuilla 18.3.2018 julkaistussa artikkelissa Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan, jossa käsitellään psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen näkemyksiä onnellisuudesta nyky-yhteiskunnassa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti