sunnuntai 20. toukokuuta 2018

S Espanjassa pitää äänestää oikein

Viimeksi Kataloniassa vieraileva pääministeri Mariano Rajoy uhkasi katalaaneja, että alue pysyy Espanjan hallituksen komennossa, jos katalaanit äänestävät väärin - eli itsenäisyyttä kannattavia puolueita.

Myös Rajoyn Katalonian käskynhaltijaksi määräämä Soraya Saenz de Santamaria kehuskeli, miten kansanpuolue on katkonut päät itsenäisyysliikkeeltä vangitsemalla tai ajamalla maanpakoon sen johtajat.

Se sai monet kysymään taas kerran Espanjan oikeuslaitoksen itsenäisyyden perään. Muodollisesti ainakin Espanjan oikeuslaitos, ei hallitus, vangitsi itsenäisyyttä ajaneet katalaanipoliitikot.

[Näin Pertti Pesonen oli lausunut 20.12.2017 Ylen sivuilla julkaistussa artikkelissaan Tunteet kuumina Kataloniassa - "En ole huora enkä terroristi, olen kansanedustaja" ennen joulukuisia Katalonian paikallisparlamentin vaaleja. Ja itsenäisyyspuolihan sitten voitti vaalit niukasti.]

[Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa Katalonian asioita läheltä seuraavan Janne Riitakorven blogia.]

[PS. 1. päivänä lokakuuta vuonna 2017 oli Kataloniassa pidetty neuvoa-antava kansanäänestys itsenäisyydestä. Espanjan viranomaiset luonnollisesti pyrkivät estämään äänestyksen, joka muuten oli järjestäjien taholta jonkin verran taitamattomasti hoidettu. Ja Espanjan poliisin otteet olivat olleet sen verran rajuja, että monet Espanjan yhteydessä pysymistäkin kannattaneet tunsivat myötätuntoa itsenäisyysmielisiä kohtaan. 14. lokakuuta olin julkaissut blogissani kirjoituksen aiheeseen liittyen. Voit niin halutessasi lukea sen täältä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti