maanantai 14. toukokuuta 2018

S Oliko Suomi virolaisille pettymys

Oliko Suomi virolaisille pettymys, kun rajat aukesivat ja selvisi, millaista täällä oikeasti oli?

– En usko, että se oli pettymys. Virosta matkustettiin katsomaan maailmaa, mutta kun lähdettiin töihin, lähdettiin Suomeen. Se oli lähellä, ja myös kieli ja kulttuuri vaikuttivat. Latviassa ja Liettuassa on toinen tilanne. Sieltä on menty Englantiin ja muualle.

Nyt suuntaus on muuttunut. Virolaisia myös palaa kotimaahan. Sekin on Laidren mielestä hyvä esimerkki maittemme normaaleista suhteista.

– Uskon ja toivon, että normaalius jatkuu, emmekä ikinä palaa sellaisiin aikoihin kuin sodan jälkeen Suomessa, kun historiankirjoista liimattiin Virosta ja Baltiasta kertovat lehdet yhteen.

Arkinen normaalius on Laidren mukaan samanlaista kuin perheessä. Jos miehen ja vaimon välit ovat hyvät, ei se merkitse, ettei ole tarvetta puhua toisen kanssa.

– Vielä enemmän on! Se koskee myös kansoja ja valtioita. Minun kaudellani yksi suunnitelma diplomaattien välillä on ollut, että tavataan, vaikka ei olisi pakollista agendaa.

[Näin oli lausuttu Anniina Walliuksen kirjoittamassa Ylen sivuilla 24.2.2018 julkaistussa uutisartikkelissa Viron suurlähettiläs: "Suomalaisten ja virolaisten nykysuhteista puuttuu syvyys".]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti