perjantai 11. toukokuuta 2018

S Mitä tehdä räyhääville laskuhumalaisille

Suomessa henkirikoksista 80 prosenttia tehdään humalassa. Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan moni tappo syntyy laskuhumalan seurauksena, kun ihmisen verensokeripitoisuus laskee. Se tekee joistain ihmisistä räjähdysherkkiä.

− Ellei juodessa pidä huolta myös syömisestä, tulee vahvoja matalan verensokerin tiloja, jonka vallassa moni säyseäkin ihminen on poikkeuksellisen ärtyisä.

Näin ei tokikaan tapahdu aina. Väkivaltaisuus vaatii tietyntyyppisen taustan, mutta verensokerin lasku on vahva altistava tekijä. Lauermalla on hyvä neuvo erityisesti hoitohenkilökunnalle, joka joutuu kohtaamaan päivystyksessä humalaisia ja toisinaan myös väkivaltaisia potilaita.

− Olenkin koulutuksissa neuvonut, että räyhääville laskuhumalaisille, jotka haastavat riitaa, kannattaa aina tarjota lasillinen tuoremehua. Ja muovimukista, Lauerma sanoo.

[Näin oli lausuttu Antti Karhumäen kirjoittamassa Ylen sivuilla 26.4.2018 julkaistussa artikkelissa Psykiatrisen vankisairaalan Hannu Lauerman mukaan tappoja tehtäisiin todennäköisesti vähemmän, jos humalaiset muistaisivat välillä myös syödä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti