maanantai 2. heinäkuuta 2018

S Ylensyöneet röyhtäilevät

Viitisen vuotta sitten talousvaikuttaja Björn Wahlroos siirsi virallisen asuinpaikkansa Ruotsiin.

Huomattavan varakas Wahlroos on selittänyt muuton taustoja melko epämääräisesti. Ilmeisesti päätöksessä painoi se, että Ruotsissa hänen mittavaa omaisuuttaan verotetaan kevyemmin.

Vähän Wahlroosin perässä eräät kovapalkkaiset Suomessa eläköityneet pörssiyhtiöiden johtajat siirsivät kirjansa Portugaliin. He ovat kommentoineet asiaa Wahlroosiakin niukemmin.

Portugalin verotus mahdollisti sen, ettei Suomesta maksetusta muhkeasta eläkkeestä tarvinnut maksaa veroja.

Wahlroos ja kumppanit tietävät motiivinsa parhaiten, mutta onnellisuustutkijan silmin varakkaiden verosuunnittelu herättää häkellyttävän yksinkertaisen kysymyksen: minkä ihmeen takia?

Miksi ihmiset, joilla on parhaiten varaa maksaa veronsa, vaivautuvat mihinkään operaatioon välttääkseen niiden maksamista?

Onnellisuuden tutkijalle veropakolaisuus on muistutus siitä, miksi utopiat yhä onnellisemmasta yhteiskunnasta eivät tahdo käydä toteen.

[Näin oli lausuttu Harri Palmolahden kirjoittamassa Ylen sivuilla 18.3.2018 julkaistussa artikkelissa Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan, jossa käsitellään psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen näkemyksiä onnellisuudesta nyky-yhteiskunnassa.]

[PS. Merkintäni otsikko on viittaus erääseen presidentti Mauno Koiviston lausumaan.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti