sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

S Sanalla ”suomalainen” on oikeasti kaksi eri merkitystä

Itse määrittelisin niin, että kukaan sellainen ei todellakaan ole etninen suomalainen, joka ei ole vielä edes tajunnut, että sanalla ”suomalainen” on kaksi eri merkitystä!
  1. Suomalainen = Suomi-nimisen valtion kansalainen eli kansakunnan jäsen
  2. Suomalainen = suomalaiset-nimisen etnisen ryhmän eli kansan jäsen
Asia ei oikeasti ole kovinkaan vaikea, koska ihan sama kaksoismerkitys on vaikkapa sanoilla ”hollantilainen” ja ”irakilainen”. Kukaan ei tietysti milloinkaan riitauta Suomen kansalaisuutta, koska virallisista asiakirjoista ei voi olla kuin yhtä mieltä: jos joku on saanut Suomen kansalaisuuden, silloin hän on kansalaisuudeltaan suomalainen, piste. Kun ollaan eri mieltä suomalaisuudesta, kyse on silloin AINA suomalaisuudesta etnisenä määritelmänä.

[kielitieteilijä Jaakko Häkkinen blogissaan 7.6.2018 julkaisemassaan merkinnässä Suomalaisuudesta aidanseipäisiin: ohipuhumisen ennätys]

2 kommenttia:

  1. Tässä suhteessa olimme Suuriruhtinaskunnan aikaan paremmassa asemassa:
    venäläiset tekivät silloin eron suomalaisen ja Suomessa asuvan välille. Ensinmainittu oli "finskij" ja jälkimmäinen "finljadskij", joka käännettiin muotoon "suomenmaalainen".

    Asiantila lienee itänaapurissamme edelleen sama, enkä tältä osin kyllä paheksuisi sikäläisen käytännön omaksumista meillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Voidaan toki käyttää myös ilmaisua 'etninen suomalainen'.

      Poista