maanantai 30. heinäkuuta 2018

S Etnisen suomalaisuuden määritteleminen on intuitiivista

Ei ole olemassa yksiselitteistä kriteeriä sille, minkä ehtojen täytyy täyttyä, että henkilö olisi etnisesti suomalainen. Tämä koskee tietysti aivan jokaista muutakin etnisyyttä! Ainoa määritelmä on ryhmähyväksyntä: henkilö kuuluu tiettyyn etniseen ryhmään silloin, kun suurin osa kyseisen etnisen ryhmän jäsenistä hyväksyy hänet joukkoonsa. Etnisyyden ainoa yksiselitteinen kriteeri on siis ryhmähyväksyntä.

Etnisen ryhmän jäsenillä raja voi mennä eri kohdassa, kunkin oman intuition mukaisesti. Siksi on tapauksia, jotka osa hyväksyy ja osa ei hyväksy. Varmasti jokainen hyväksyy etniseen ryhmäänsä (esimerkkinä suomalaisuus) sellaisen, joka täyttää kaikki seuraavat kriteerit:
  1. Äidinkieli: henkilö puhuu suomea ensimmäisenä kielenään.
  2. Nimi: henkilöllä on suomenkieliseksi tai muuten suomalaisten käyttämäksi tunnistettava nimi.
  3. Ulkonäkö: henkilö edustaa sellaista geeniperimää, joka ei tuota liiaksi muista suomalaisista erottuvaa ulkonäköä.
  4. Kotimaa: henkilö asuu Suomessa.
  5. Synnyinmaa: henkilö on syntynyt Suomessa.
  6. Vanhempien etnisyys: henkilön molemmat vanhemmat ovat etnisiä suomalaisia.
  7. Kulttuuri, tavat ja vaatetus: henkilö on tavoiltaan, käytökseltään ja vaatetukseltaan suomalaisuuden kirjoon mahtuva.
Uskontoa en ole maininnut erikseen, koska uskonto ei näy automaattisesti muille. Uskonnon ulkoiset tunnusmerkit sen sijaan osuvat kohtaan 7. Mitä useampi kriteeri jää täyttymättä, sitä useampi suomalainen ei pidä henkilöä suomalaisena. 

[kielitieteilijä Jaakko Häkkinen blogissaan 7.6.2018 julkaisemassaan merkinnässä Suomalaisuudesta aidanseipäisiin: ohipuhumisen ennätys]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti