sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

S Sosiaaliturva voisi koostua neljästä palikasta yhden tuen sijaan

Siksi en yhdistäisi lopulta näitä tukia yhdeksi tueksi, koska silloin kannustimet tuhoutuvat kaikilta. Nyt tulee vielä vanhempi ehdotus vuodelta 1994.

Sosiaaliturva voisi koostua neljästä palikasta.
  1. Perustulo tai negatiivinen tulovero osapuilleen 560 €/kk. Yhteensovitus tulojen kanssa noin 45 %, joka on samalla yleisin marginaalivero kaikille. Kateussyistä tähän voi liittää korotetun veron yli 5000 € ansaitseville. Se tekee järjestelmästä monimutkaisemman, ei tuota juuri lainkaan verotuloja, mutta voi olla tarpeen koheesiosyistä.
  2. Perustulon korotus, joka on tuloista riippumaton. (Lapsilisä, keliakiakorvaus, vammaistuki)
  3. Tulosidonnainen menotuki. (Asumistuki, päivähoitomaksutuki, korkeiden terveydenhuoltomenojen korvaus)
  4. Ansio-osa eli tulojen vakuutus
Kohdan 3) korvattavat menot lasketaan ensin yhteen minkä jälkeen niillä on yksi yhteinen tuloharkinta. Nuo sadan prosentin pintaan nousevat efektiiviset marginaaliverot johtuvat monesta päällekkäisestä tuloharkinnasta. Jos tässä tuloharkinta oli 25 %, marginaaliveroksi tulisi taas tuo 70 %. Se ei kuitenkaan koskisi kaikkia niin kuin tuossa Universal credit -mallissa. 

[puutarhatontuksi diminutiivisesti tituleeraamani Vihreiden Grand Old Man (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaara blogissaan 28.3.2018 julkaisemassaan merkinnässä Perustulo – negatiivinen tulovero -yhtenäinen perusturva – Universal credit]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti