tiistai 24. heinäkuuta 2018

S Onneksi masennuksen hoito on muuttunut, ja kehityksessä on menty eteenpäin

Onneksi depression ja muidenkin mielenterveyshäiriöiden hoito on muuttunut, ja kehityksessä on menty eteenpäin. Yksi suuri edistysaskel hoidossa on ollut juuri masennuslääkkeiden kehittäminen.

Tehokkasti hoidettu masennus vähentää itsemurhan riskiä. Ja onneksi masennuksen hoito on tehostunut: itsemurhakuolleisuus on Suomessa vähentynyt roimasti.

On tärkeää, että mielenhäiriöiden lääkehoidosta pystytään puhumaan rakentavasti. Tämä on tärkeää ennen kaikkea potilaiden kannalta, joista jo monet muutenkin kantavat sairauteensa ja sen lääkitykseen liittyvää häpeäleimaa.

Väitän, että ihminen, joka ei ole kokenut masennusta, ei voi ymmärtää, miten vakavasta tilasta on kyse. Siksi depressiotilojen hoitotarvetta helposti vähätellään keskusteluissa. Masennus on kuitenkin paskamainen, lamauttava tauti. Itse olisin mielelläni jättänyt sen kokematta. En valinnut itselleni tätä tautia, tauti valitsi minut.

Koen kuitenkin olevani onnekas, että sairastuin masennukseen aikana, jolloin siihen on ollut tarjolla toimivia hoitokeinoja. Parasta depressiossa oli parantuminen: kun on käynyt pohjalla, ymmärtää arvostaa elämän pikkuasioita. 

[tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Ylen sivuilla 19.11.2017 julkaistussa artikkelissaan Masennuslääkkeet antoivat takaisin elämäni - miksi niitä vieläkin vähätellään?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti