tiistai 3. heinäkuuta 2018

S Ketkä hyötyvät yritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta

Bezosin ja Amazonin esimerkki osoittaa, kuinka äärimmäinen rikkaus ja monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu nivoutuvat yhteen. Osa veroparatiiseista profiloituu ennen kaikkea turvasatamina rikkaille, jotka haluavat piilottaa varansa verottajalta. Toiset ovat erikoistuneet yritysverokeitaiksi, jotka mahdollistavat aggressiivisen verosuunnittelun. Monet tarjoavat molempia näitä.

Yritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta hyötyvät niiden omistajat, joille jää jaettavaksi enemmän osinkoa. Monikansallisten yritysten suuromistajat ovat usein samoja heppuja, jotka keikkuvat rikkaimpien listalla. Vastaavasti yritysveroleikkaukset hyödyttävät ennen kaikkea omistajia. On esimerkiksi arvioitu, että Trumpin yritysveroalennuksen hyödystä 80 prosenttia menee osakkeenomistajille ja vain 20 prosenttia työntekijöille. 

[Näin oli lausuttu Lyydia Kilven kirjoittamassa Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan sivuilla 30.4.2018 julkaistussa artikkelissa Veroparatiiseista voidaan päästä eroon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti