torstai 19. heinäkuuta 2018

S Syväekologinen talouspolitiikka perustuisi raaka-aine- ja energiaveroihin

Syväekologiselta liikkeeltä puuttuu talouden osaaminen. Siksi esitetään kaikkea hölmöä alkaen henkilökohtaisista hiilikiintiöistä.

Jos haluamme vähentää radikaalisti luonnonvarojen kulutusta, verotamme työn sijasta energiaa ja uusiutumattomia raaka-aineita niin, että niiden hinnat vähintään kymmenkertaistuvat. Kaikki se mitä kalliista raaka-aineista tehtäisiin, olisi laadukasta ja pitkäaikaista. Se toimisi ja siihen voitaisiin siirtyä asteittain.

Aineeton elintaso, vaikkapa hyvä kirjallisuus, palveluelinkenot ja kaikkinainen kanssakäyminen kukoistaisi. Se olisi erilaista elintasoa, mutta ei välttämättä huonompaa.

Sellaista ei ehdota, jos vihaa mukavaa ja helppoa elämää. 

[Vihreiden Grand Old Man (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaara blogissaan 25.5.2018 julkaisemassaan merkinnässä Linkolan ohjelmasta 30 vuotta myöhemmin, jossa hän käsittelee suomalaisen intellektuellin ja ekofasistin Pentti Linkolan ajattelua]

[PS. Itse periaatteessa kannattaisin tällaista myös. Tai sanon vielä suoremmin, että mielestäni mies puhuu tässä täyttä järkeä. Tosin ehdotuksen toteutukseen saattaminen on vähän vaikeampaa. Nimittäin nykyisen maiden keskinäisen taloudellisen riippuvuuden oloissa ohjelman toteuttaminen merkitsisi talouden romahtamista, koska Suomen kansainvälinen kilpailukyky romahtaisi. Ensin pitäisi toteuttaa Vihreiden wanhin visio eli irrottautuminen kansainvälisestä kilpailukyvystä. Tai vaihtoehtoisesti voitaisiin liittyä osaksi maaryhmää, joka haluaisi yhdessä toteuttaa vision. Kaunista joka tapauksessa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti