sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

S Hitler ja Göring rakastivat eläimiä

Sekä Hitler että monet hänen lähimmistä miehistään olivat kasvissyöjiä. Kun natsit nousivat valtaan vuonna 1933, he hyväksyivät oitis kattavan eläinsuojelulain, joka rankaisi ankarasti eläinten kaltoinkohtelusta.

"Uudessa valtakunnassa eläinten kaltoinkohtelu ei ole sallittua", totesi Hitler, joka laati myös ankaria lakeja metsästyksestä ja eläinkokeista.

Hitlerin kakkosmies Hermann Göring totesi elokuussa 1933 radiohaastattelussa, että saksalaiset, jotka "yhä luulevat, että he voivat kohdella eläimiä kuin elotonta omaisuutta", lähetetään keskitysleireille.

Göring myös laati tiukat määräykset esimerkiksi hevosten kengitystavoista. Tiettävästi hän lähetti keskitysleirille kalastajan, joka oli käyttänyt sammakkoa syöttinä. 

[Näin oli lausuttu Historianet-sivustolla 12.6.2018 julkaistussa Emrah Sütcün kirjoittamassa artikkelissa 7 asiaa, joita et tiennyt natseista.]

[I PS. Adolf Hitlerin ja Hermann Göringin eläinmyönteisyys ei tietenkään tarkoita sitä, että heidän aatteensa kansallissosialismi olisi ollut kunnollinen aate.]

[II PS. Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa usean vuoden takaista Aslak Aikion artikkelia referoivan blogimerkintäni Natsit olivat eläintensuojelun tehokkaita edelläkävijöitä.]

2 kommenttia:

  1. Tahattoman tragikoomisena vastailmiönä Reichsführer-SS Heinrich Himmler kammoksui syvästi Göringin metsästysharrastusta.
    Hänen fysioterapeuttinsa, vähän aikaa Suomen kansalaisenakin ollut baltiansaksalainen Felix Kersten mainitsi muistelmissaan Himmlerin paasanneen hänelle tyyliin:
    "Siis voitteko kuvitella Herr Kersten, metsässä käyskentelee onnellisena aivan vapaana viaton kauris ja tuo barbaari Göring menee ja ampuu sen?!"

    Himmler oli epäonnistunut kanafarmari: ehkä hänen asenteensa oli jonkinlaista kompensointia? Eipä hänen mahdollinen eläinrakkautensa estänyt häntä toteuttamasta tunnettuja tekojaan.
    Toisaalta jossain teoksessa mainittiin hänen korkean esimiehensä ja melkein-sukunimikaimansa Adolfin pitäneen enemmän eläimistä kuin ihmisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pitää eläimistä enemmän kuin ihmisistä, niin on vaarana, että alkaa toteuttaa asennettaan käytännössä. Ehkä Himmlerkin piti enemmän eläimistä huolimatta ammatillisesta taustastaan?

      Toisaalta pitäisi kunnioittaa hieman eläimiäkin. Eräs ei-natsi amerikantuttuni oli aikoinaan Meksikossa ollessaan valittanut paikallisille siitä, kuinka nämä kohtelevat eläimiä. Ja nämä sitten kyselivät häneltä, että ovatko eläimet muka tärkeämpiä kuin ihmiset.

      Göring oli sellainen elämästänautiskelija, ettei kokenut voivansa lopettaa eläinten metsästämistä. Mutta jos hänen maansa olisi voittanut sodan, niin ehkä silloin Hilleri olisi pistänyt hänen harrastukselleen vihdoin stopin.

      PS. Sain vihdoin päälle Bloggerin asetuksiin vipstaakinasennon, että minulle pitää lähettää sähköposti-ilmoitus saapuneista lukijakommenteista. Nyt tämä on vähän helpompaa.

      Poista