lauantai 14. heinäkuuta 2018

S Nykyajan noitavainoa Jahti-elokuvassa

Tanskalainen draamaelokuva Jahti kertoo pikkukaupungista, jonka jäsenet syyttävät eronnutta perheenisää pedofiliasta. Miehestä tulee koko yhteisön sylkykuppi ja terrorin kohde, vanhat ystävät hylkäävät, mies suljetaan yhteisön ulkopuolelle eikä kukaan nouse puolustamaan häntä. Lopulta käy ilmi, että mies on täysin syytön lapsen hyväksikäyttöön. Koko juttu lähti mieheen ihastuneen pikkutytön valheesta, joka paisui kuin Donald Trumpin ego ennen vaali-iltaa.

Miksi kukaan ei noussut puolustamaan miestä? No - koska yhteisön paine on liian kova, ja ajatus pedofiliasta liian vastenmielinen kestettäväksi. Kun muut kivittävät ringissä, on helppo asettua naapurin viereen ja heittää kivenmurikalla. Miestä puolustamaan noussut kivitettäisiin ihan samalla tavalla - häntä syytettäisiin pedofiilien hyysäyksestä ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön sallimisesta.

Jahti-elokuva on hyytävää katseltavaa. Mutta vaikka kyse on fiktiivisestä tapahtumasarjasta, kuinka kaukana nykytodellisuudesta elokuvan kuvaama ilmiö itse asiassa on?

Myös nyky-Suomessa on samanlaisia aiheita, joihin ei haluta koskea kepilläkään.

[Sanna Ukkola Ylen blogissaan 5.7.2018 julkaisemassaan merkinnässä Nykyajan pyhät lehmät - eli miksi Pirkko Saisio pelottaa?]

1 kommentti:

  1. Tuosta tuli mieleen eräs apinakoe:

    apinahäkin kattoon ripustettiin mehevä banaaniterttu. Aina kun joku apinoista lähti kiipeämään ottaakseen sieltä, kaikkia muita ruiskutettiin kylmällä vedellä.
    Tämän toistuttua riittävän usein lauma alkoi estää jäsentään, joka yritti lähteä banaaninhakuun.

    Koetta jatkettiin ottamalla häkistä yksi apina muualle ja laittamalla tilalle uusi. Tämän yrittäessä lähteä banaaninhakuun kaikki muut estivät sitä. Taas otettiin yksi apina muualle ja tilalle uusi, jonka lähtiessä banaaninhakuun kaikki muut estivät sitä.
    Myös se edellinen uusi apina, joka ei tiennyt miksei banaaneja saisi hakea. Se menetteli silti muun yhteisön mukaisesti.

    Näin koetta jatkettiin, kunnes häkissä ei ollut enää yhtään kylmällä vedellä kurmuutettua alkuperäistä apinaa. Taas otettiin yksi muualle ja tilalle uusi, joka lähti banaaninhakuun.

    Kaikki muut estivät sitä, vaikka yksikään ei tiennyt miksi.

    VastaaPoista