tiistai 7. toukokuuta 2019

S Meritaksitoiminnasta

Tämä kysymys on niin monella tasolla metsässä. Kun eri näkökantoja edustavat ehdokkaat yrittävät löytää sen kysymyksen sieltä metsästä eri tavoilla, saadaan tuloksia, jotka eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Ensinnäkin asia, jonka kysyjä tahallaan tai ymmärtämättömyyttään (veikkaan edellistä) jättää täysin huomiotta: kyse ei ole pelastamisesta sanan arkisessa merkityksessä, vaan operaatiosta, joka sisältää laittoman maahantulon järjestämisen. Juuri tätä PS (ja ainakin Junes Lokka, jonka vastaukset eivät näy) vastustaa.

Harjoitetunkaltainen politiikka on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jotka aiheuttavat niitä hukkumisia. Suurin osa puolueista ja ehdokkaista antaa tukensa hukkumisia aiheuttavan politiikan jatkamiselle. En tietenkään oleta että he tekisivät niin ilkeyttään, mutta antavat yhtä kaikki. Jos "pelastustoiminta" lopetetaan, tai muutetaan sellaiseksi että pelastetut systemaattisesti palautetaan lähtöpaikkaansa, pelastettavat ja sitä kautta myös pelastamatta jäävät loppuvat aika pian.

On (useimpien perussuomalaistenkin) mielestä ymmärrettävää, että hukkumisvaarassa oleva pelastetaan; tämä on kuitenkin tehtävissä ilman, että sen yhteydessä järjestetään laiton maahantulo. Nämä ovat kaksi täysin erillistä asiaa, jotka harjoitetussa politiikassa on koplattu yhteen, jotta käytäntöä vastustavat saataisiin leimattua ties miksi ihmishirviöiksi.

Toiseksi: jos kysymys tulkintaan kirjaimellisesti, niin ymmärtävätkö myönteisesti vastaavat, mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että EU:n tai sen jäsenvaltioiden on miehitettävä Välimeren etelärannan valtiot tai vähintäänkin niiden rantakaistaleet ja ruvettava systemaattisesti valvomaan rannan jokaista metriä.

Puheenalaisten ihmisten hukkumisvaara johtuu siitä, että he ovat liikkeellä kelvottomilla aluksilla, ja tämä hukkumisvaara alkaa siitä, kun vene irtoaa rannasta. Juuri se on siis kohta, jossa heidän matkantekoonsa on puututtava. Tämä kohta sijaitsee suvereenien, EU:n ulkopuolisten valtioiden alueilla ja aluevesillä.

On syytä korostaa, että puheenalaiset ihmiset eivät halua joutua tekemisiin viranomaisten kanssa lähtöpaikassaan (jos ylipäänsä ollenkaan). He nimenomaan haluavat lähteä merelle ilman, että siihen lähtöpaikassa puututaan. Juuri sen takia valvonnan onkin oltava systemaattista ja kattavaa. Siihen eivät näiden valtioiden omat resurssit eikä välttämättä oma mielenkiintokaan riitä, ja jos jokaisen pelastaminen on todellakin EU:n vastuulla, ei sitten muuta ratkaisua jää kuin miehitys.

[Oula Lintula Facebookissa 5.5.2019. Ulostuloon liittyy Alma-median EU-vaaliehdokkaille tehty kysymys, jossa väittämänä on: "EU:n velvollisuus on pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset".]

[Itse sanoisin, että siirtolaisten tulee pyrkiä mihin tahansa maahan laillisia eikä laittomia kanavia myöten. Jos he tulevat laittomien kanavien kautta, he ovat valemaahanmuuttajia eivätkä siirtolaisia.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti