tiistai 16. huhtikuuta 2019

S Suomen vuosittainen kulutus alikuluttaa luonnonvaroja

Suomessa on paljon uusiutuvia luonnonvaroja ja hiilinieluja, jotka imevät ilmasta päästöjä. Suomen väentiheys on myös verrattain pieni, joten luonnonvaroja riittää suomalaista kohti enemmän kuin tiheästi asutuissa maissa. Kestävyys perustuu myös siihen, kuinka monta ihmistä on jakamassa rajallisia luonnonvaroja, ei pelkästään siihen, kuinka paljon luonnonvaroja käytetään.

Jos luonnonvaroista huolehditaan ja niitä on paljon, niitä on myös mahdollista käyttää paljon. Suomen itseruoskinta on yhtä hyödyllistä kuin pohtia, että jos kaikki maailman ihmiset käyttäisivät rahaa yhtä paljon kuin suomalaiset, valtaosa joutuisi velkavankeuteen.

Tämä onkin Suomen etu. Suomen vuosittainen kulutus ei ylikuluta, vaan alikuluttaa luonnonvaroja. Kulutusreserviä jää vielä hulppeat 111%, eli suomalaiset voisivat huoletta kaksinkertaistaa kulutuksensa ja silti luonnonvarat kestäisivät sen. Vuoden 2019 kulutuksen vaatimat luonnonvarat on käytetty vasta 8.2.2021.

Jos koko maapallo kuluttaisi kuin Suomi, tarvittaisiin alle puolikas maapalloa. Suomi on alikuluttamisessa sijalla 18, parhaana teollisuusmaista. 

[Näin oli lausuttu Päivän byrokraatti -sivustolla 5.4.2019 julkaistussa merkinnässä Suomalaisten alikulutuspäivä on 8.2.2021.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti