lauantai 6. huhtikuuta 2019

S Kehitysapu on maailmaa uhkaavan väestöräjähdyksen syy

Toisin kuin voisi luulla, luonnonvarojen kulutus henkilöä kohti ei myöskään ole jyrkässä nousussa, vaan on nyt samalla tasolla kuin 1970-luvun alussa. Haluamatta kuulostaa Linkolalta, todellinen ongelma on väestönkasvu, joka jatkuvasti rasittaa biokapasiteettia yhä enemmän: samalle kakulle on vuosi vuodelta enemmän jakajia.

Väestönräjähdys käy kiivaana tietyissä Aasian maissa ja erityisesti Afrikassa, jossa vielä vuonna 1950 asui alle 250 miljoonaa ihmistä. Juuri nyt Afrikan väkiluku on n. 1,2 miljardia, ja vuosisadan loppuun mennessä sen ennustetaan kasvavan yli 4 miljardiin.

Mikä sitten on maailmaa uhkaavan väestönräjähdyksen syynä? Valitettavaa kyllä, kehitysapu. Vaikka toimet kehitysmaiden lapsikuolleisuuden romauttamiseksi kuulostavatkin sinänsä humaaneilta ja kannatettavilta, ne ovat aiheuttaneet väkiluvun kestämättömän nopean kasvun, sillä kehitysmaiden yhteiskunnat eivät ole muuten kehittyneet, ja niiden lapsiluku on säilynyt korkeana.

[Näin oli lausuttu Päivän byrokraatti -sivustolla 5.4.2019 julkaistussa merkinnässä Suomalaisten alikulutuspäivä on 8.2.2021.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti