Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihmisen onnellisuus lisääntyy 75 000 dollarin vuosiansioihin asti, mutta 95 000 dollarin kohdalla raha alkaa toimia onnellisuutta vastaan.
Luin jenkkiläisten äkkirikkaiden nettikertomuksia siitä, miten raha muutti heitä. Ensinnäkin he alkoivat ostella. He ostivat kaiken, mistä olivat pikkupojasta tai -tytöstä asti unelmoineet. Porschen. Mittatilauspuvun. Laatusamppanjaa viiden tähden ravintoloissa. Yksi kertoi panneensa haisemaan yhtenä iltana juhliessaan peräti 20 000 dollaria – liian huomiota herättävää suomalaisille rikkaille, jotka käyttävät rahojaan pieteetillä.
Viehätys suli kuitenkin nopeasti. Jotkut toki halusivat aina vain enemmän, mutta useimpien tunteeksi jäi: ”Tässäkö kaikki?” Jopa kaksikymmentätuhatta törsännyt kuvasi iltaa ”elämänsä pohjakosketukseksi”.
Raha muutti elämää muutenkin. Elämään ilmestyi siipeilijöitä ja jees-miehiä. Koskaan ei voinut olla varma, oliko ystävä oikea ystävä. Jopa suhde omiin vanhempiin kävi vainoharhaiseksi. Kun mummo antoi joululahjaksi villasukat, ei voinut olla varma, pitikö niistäkin maksaa.
Raha on kuin hopeavesi, liikaa juotuna se muuttaa juojan eurojen väriseksi.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 1.11.2018 julkaistussa Asta Lepän kolumnissa Raha päätä pyörittää.]
[PS. Kirjoittajan hopeavesivertaus on sikäli epäonnistunut, että hopeavesi on oikeasti myrkyllistä ihmiselimistölle eikä se tarvitse hopeaa itse asiassa mihinkään. Hopeaa voidaan kuitenkin käyttää ja käytetäänkin esimerkiksi haavoihin, koska se tappaa ihmisen solujen lisäksi tehokkaasti myös bakteereita.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti