maanantai 24. joulukuuta 2018

S Homeopatian tilanne Espanjassa

Tänä vuonna Espanjaa on kuohuttanut paljon huomiota saaneet kuolintapaukset, joissa on ollut osallisena joku vaihtoehtohoito. Esimerkiksi 21-vuotias Mario Rodriguez lopetti leukemiansa sairaalahoidot käännyttyään paikallisen naturopaatin puoleen. Tämä väitti pystyvänsä parantamaan syövän vitamiinien avulla. Ei pystynyt ja tunteisiin vetoavassa tarinassa Rodriquesin isä kertoo poikansa lausuneen kuolinvuoteellaan tehneensä virheen.

Tapaukset ovat nostattaneet raivoisaa kritiikkiä ja sadat lääketieteen ammattilaiset ovat kirjoittaneet adressin, missä vaaditaan hallitusta ottamaan tiukemman linjan vaihtoehtohoitojen suhteen.

Ja voi pojat, että se tiukempi linja löytyikin.

Ensin terveysministeri julkaisi listan 12000 homeopaattisesta valmisteesta, joita ei saa enää myydä lainkaan. Samalla listalla on 2008 tuotetta, joiden valmistajilla on ensi vuoden huhtikuuhun asti aikaa osoittaa niiden toimivuus ja hakea sen perusteella erityismyyntilupaa.

Vähän tämän jälkeen tiede- ja terveysministerit ilmoittivat käynnistävänsä ohjelman, millä terveyshuuhaan kimppuun käydään yhä ankarammin. Projektin englanninkielinen käännös kertoo paljon; “Health Protection Plan Against Pseudo-therapies” ja se koostuu seuraavista päällekkäin etenevistä osista:
  • Viestintästrategia. Suurta yleisöä informoidaan laajalti siitä, mikä on tutkittua tietoa ja mikä huuhaata. Vaihtoehtohoitoihin kohdistetaan samat vaatimukset, kuin oikeillekin hoidoille.
  • Väestön harhaanjohtamisen lopettaminen. Tätä varten pitää muokata lainsäädäntöä mutta lopullinen tarkoitus on, että jos vaihtoehtohoitoa tarjotaan, sen mukana tulee tehdä asiakkaalle selväksi ettei kyse ole toimivasta hoidosta. Samalla pykälällä pyritään rajoittamaan vaihtoehtohoitojen markkinointia.
  • Pseudoterapiat poistetaan terveyskeskuksista ja varmistetaan, että vain oikean koulutuksen saaneet ammattilaiset työskentelevät siellä.
  • Espanjan yliopistoista poistetaan kaikki tutkinnot, mitkä pitävät sisällään huuhaata. Tämän arviointi perustuu erilliseen ohjeistukseen, jota parhaillaan laaditaan.
Homeopatian arvioidaan olevan Espanjassa 100M€ bisnes mutta summan on todettu olevan laskussa.

[Näin oli lausuttu Tervettä skeptisyyttä -blogissa 23.12.2018 julkaistussa merkinnässä Homeopatia laimenee Euroopassa.]

[PS.:]

[Homeopatia on esitieteellinen oppi, jonka mukaan jos jokin sairaus tuo tietyt oireet, niin ne saa parannettua käyttämällä sisäänsä ainetta, joka aikaansaa samanlaisia oireita kuin ao. sairaus. Myöhemmin oli homeopatian kannattajien piirissä tullut käyttöön "vaikuttavan aineen" potensointi, jossa on kyse siitä, että ao. aine laimennetaan vedellä käytännössä olemattomiin, ja hommaan kuuluu vielä myös liuoksen ravistelu. Homeopatia väittää, että "vaikuttavasta aineesta" jää veteen potensoinnilla muistijälki, vaikka sitä ei olisi liuoksessa jäljellä enää ainuttakaan molekyyliä. Niin, ja homeopatian mukaan homeopaattisesta "lääkevalmisteesta" tulee sitä vahvempaa mitä enemmän sitä on potensoitu.]

[Homeopatian oli keksinyt saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann, joka julkaisi homeopatian periaatteet vuonna 1796. Miehen keksintö perustui itse asiassa väärinkäsitykseen, joka johtui siitä, että hän oli allerginen malarian hoidossa käytetylle kiniinille. Mutta sen verran arvoa täytyy hänelle antaa, että vuonna 1796 lääketiede oli vielä todella kehittymätöntä, joten siihen aikaan homeopatia todella saattoi joskus pelastaa hengen sellaisissa tapauksissa, joissa "lääketieteellinen hoito" saattoi viedä hengen. Onneksi Krimin sodan (v. 1853–1856 jKr.) jälkeen lääketieteestä on tullut aikaa myöten oikeasti toimiva juttu.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti