Joitain huolestuttaa, että tasavertainen päätöksenteko on tehotonta. Voiko työn demokratia johtaa resurssien hukkaamiseen, loputtomiin kokouksiin ja äänestyksiin?
Päinvastoin. Demokratiaa voi nimittäin toteuttaa monin tavoin. Kaikesta ei tarvitse äänestää. Tiimien itsenäisyyttä voi lisätä ja hierarkioita madaltaa entisestään. Johtajuus itsessään ei ole demokratian vastaista. Demokraattisessa yrityksessä työntekijät valitsevat itse tarpeen tullen johtajansa, ja vastuutehtäviä voi kierrättää. Turha byrokratia kukoistaa pikemminkin nykyisissä suuryrityksissä, joissa monet viettävät aikansa palavereissa ja konsulttien yleisönä.
Tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että suurempi päätösvalta omista työasioista lisää hyvinvointia ja työntekijöiden tuottavuutta. Vahvat hierarkiat ovat omiaan aiheuttamaan kyräilyä ja johtajien mielistelyä. Tulehtuneessa ilmapiirissä parhaat ideat harvoin nousevat esiin. Paremmat vaikutusmahdollisuudet piristävät työmotivaatiota, kun ei tarvitse alituisesti turhautua käskytykseen ylhäältä.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 7.8.2018 julkaistussa Joona-Hermanni Mäkisen kirjoittamassa kolumnissa Työpaikka on tyrannia.]
[PS.
Itse haluaisin työpaikkademokratiaan ja työläisten hoitamiin yrityksiin
liittyen kysyä seuraavat kysymykset: Mitäs jos yrityksen työläiset
eivät halua palkata lisää väkeä yritykseensä, koska haluavat varata
itselleen työn hedelmistä nauttimisen? Jos työläisten hoitama yritys
palkkaa lisää työläisiä, niin ovatko myös nämä silloin yrityksen
omistajia vai pelkästään työntekijän asemassa? Ja voiko työläisten
omistama yritys antaa potkut jollekin työläisistään? Entäs jos hän
kuuluu yrityksen omistajiin?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti