perjantai 21. joulukuuta 2018

S Sukupuolentutkimuksesta saattaa vielä joskus tulevaisuudessa tulla oikeaa tiedettä

On ymmärrettävää, että akateeminen feminismi on halunnut kielellisesti kontrolloida sukupuoliin ja sukupuolisuuteen liittyvää käyttäytymistä. Kyse on tärkeistä hyvinvointiin liittyvistä asioista. Kielelliset ja valtaan liittyvät teoriat ovat kuitenkin antaneet vain illuusion vaikutusmahdollisuuksista. Jopa kirjan toimittajat Heiskala ja Husso tuntuvat aavistavan tämän sukupuolentutkimuksen ahdingon (luku yhdeksän):
Naistutkimuksen muuttuminen sukupuolentutkimukseksi ja painopisteen siirtyminen naisasiasta sukupuolen järjestysten analyysiin saattavat tässä katsannossa kaivertaa liikkeeseen hengen puhaltavaa ’yhteistä asiaa’. Siitä saattaa tulla liian ohut ja ontto liikuttamaan joukkoja ja esittämään radikaaleja, mutta silti liikkeen yhdistäviä vaatimuksia.
Toistaiseksi ja tämän kirjan perusteella liike näyttää vielä yhtenäiseltä. Pessimismiin ei silti ole syytä. Jossakin vaiheessa myös sukupuolentutkimuksessa saatetaan päästä empiirisesti testattaviin hypoteeseihin ja luonnontieteiden kanssa yhteensopiviin teorioihin. Joillakin humanistisilla ja sosiaalitieteellisillä aloilla tällaisesta jäiden lähdöstä on jo merkkejä. 

[tiedetoimittaja ja tietokirjailija Osmo Tammisalo blogissaan 3.8.2018 julkaisemassaan varsin laajassa merkinnässä Mikä rakentaa sukupuolia?, jossa hän käsittelee vuonna 2016 julkaistua 'Sukupuolikysymys'-kirjaa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti