lauantai 9. syyskuuta 2017

S Liiviläiset

Liiviläiset ovat (tai olivat) siinä mielessä poikkeuksellinen suomalais-ugrilainen kansa, että se ei asusta Venäjällä vaan Latvian Kuurinmaalla mutta se käy siinä mielessä esimerkiksi hyvin, että mikäli liiviläisen kansan ja kulttuurin haluaisi säilyttää, niin juna meni jo. Liiviläisiä on meinaan jäljellä enää noin kolmesataa ihmistä ja yksikään heistä ei puhu enää äidinkielenään liiviä. Viimeinen liiviä äidinkielenään puhuva ihminen eli Grizelda Kristiņa kuoli 103-vuotiaana vuonna 2013.

Sinänsä Latviassa pyritään elvyttämään liivin kieltä joten tällä hetkellä muutama kymmen ihminen on opetellut sitä, mutta äidinkielenään sitä ei puhu enää kukaan ja mitä varmimmin ei tule puhumaan enää koskaan. Liivin kielen kohdalla mitään heprean kielen elvyttämiseen verrattavaa ei tule koskaan tapahtumaan. Liiviläiset ovat tosiasiassa kuolleet sukupuuttoon. 

[Näin oli lausuttu Yrjöperskeles-blogissa 14.7.2017 julkaistussa merkinnässä Uhriksi kelpaamattomat.]

[PS Liivin kieli on muuten suuresti vaikuttanut latvian kieleen. Tästä syystä tämä eroaa merkittävästi eteläisestä lähisukulaiskielestään liettuasta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti