maanantai 25. syyskuuta 2017

S Kataloniallakin on oikeus itsenäisyyteen

Espanjan poliisi on pidättänyt useita poliitikkoja ja virkamiehiä Katalonian itsenäistymiskansanäänestyksen suunnittelemisen vuoksi. Pidätettyjen joukossa on muun muassa Katalonian itsehallintoalueen varatalousministeri. Myös Madridissa on pidätetty itsenäisyysmyönteisiä virkamiehiä. Espanjan poliisi on myös takavarikoinut äänestyslippuja ja sille on annettu käsky estää kansanäänestys. Poliisin mukaan lisäksi ainakin 20 ihmistä on syytteessä itsenäistymiskansanäänestyksen vuoksi.

Katalonian itsenäisyyden vastustaminen ei jää vain Espanjaan, vaan myös Euroopan Unionin päättäjät ovat pyrkineet lyttäämään sen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan itsenäinen Katalonia ei kuuluisi enää EU:hun. Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani puolestaan vihjailee, että jos Katalonia eroaa, sen tulee varautua siihen, että Espanja ei välttämättä katsoisi sen EU-jäsenyyttä hyvällä.

Espanjan tilanne on demokratian irvikuva, mutta melko hyvä osoitus siitä, millaiseen suuntaan Euroopassakin kuljetaan askel askeleelta. Jos kansanäänestyksen tulos vaikuttaa olevan vallanpitäjille epämieluinen, silloin kansanäänestys yritetään estää tai siihen yritetään vaikuttaa jollain toisella tavalla. Demokraattisia päättäjiä vainotaan niin mielipiteellä kuin oikeuslaitoksellakin ja epämääräiset, mihinkään perustumattomilla uhkauksilla koitetaan pelotella ihmiset hiljaisiksi.

Suomen ja suomalaisten päättäjien tulee tuomita Espanjan toiminta demokratian ja kansallisen itsemääräämisoikeuden vastaisena. Velvollisuutemme ei ole pelkästään suojata Suomen oma itsenäisyys, vaan myös pyrkiä edistämään valtioiden ja kansakuntien itsenäisyyttä globaalisti. YK:n KP- ja TSS-sopimusten mukaan kaikilla kansoilla on itsemääräämisoikeus. Tämän oikeuden nojalla ne määräävät vapaasti poliittisen asennoitumisensa ja harjoittavat vapaasti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten olojensa kehittämistä. Tämä nationalistinen pohja on koko kansainvälisen oikeuden välttämätön perusta.

Katalonialaiset puhuvat eri kieltä kuin espanjalaiset, he kokevat olevansa omaa ainutlaatuista kansaansa ja katalonialaisilla alueilla on vahva ja terve sosiaalinen ja taloudellinen infrastruktuuri. Ei ole mitään syytä, miksi Katalonia ei voisi olla täysivaltainen eurooppalainen kansallisvaltio muiden eurooppalaisten valtioiden joukossa. Jos katalonialaiset haluavat oman kansallisen itsenäisyyden, silloin heillä tulee olla siihen täysi oikeus eikä kenelläkään ole mitään oikeutta estää sitä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti