Oikeusministeri Antti Häkkänen on ihan parasta. Häkkäsen mukaan kannabista ei voi laillistaa tai dekriminalisoida, koska "meillä on jo riittävästi järjestysongelmia ja inhimillistä kärsimystä". Häkkänen myös toteaa, että kannabiksen kieltolailla on selkeä "signaalivaikutus, koska huumeet eivät kuulu terveeseen laillisesti järjestäytyneeseen yhteiskuntaan".
Se vain, että ne huumeet ovat siinä terveessä, järjestäytyneessä yhteiskunnassa, halusi Häkkänen tai ei. Kieltolailla voi olla signaalivaikutus, mutta se vaikutus ei yleensäkään ole, että huumeiden käyttö vähenisi, vaan että luottamus järjestäytyneeseen yhteiskuntaan vähenee. Esimerkiksi nuoret käyttävät yhä enemmän kannabista ja samaan aikaan vähemmän alkoholia, vaikka yhteiskunta pyrkii selvästi signaloimaan, että vetäkää nyt perkele ennemmin lärvit aivoja sulattavalla teollisuusliuottimella kuin polttakaa joonas ja tsiikatkaa auringonnousua.
Ihmiset ovat kautta aikojen käyttäneet päihteitä ja tulevat todennäköisesti tekemään sitä vielä vähintään siihen saakka, että evoluutio muovaa meistä isopäisiä, lyhyitä ja harmaasilmäisiä humanoideja. Niin pitkään kuin ihmiset ovat ihmisiä, päihteille tulee olemaan kysyntää. Kieltolait eivät ole käytännössä koskaan toimineet halutulla tavalla, vaan ne synnyttävät rikollisuutta ja rahan siirtymistä kyseenalaisiin käsiin.
Terve, järjestäytynyt yhteiskunta ymmärtää tämän faktan ja sen sijaan, että se pyrkisi kieltämään asian ja lakaisemaan sen maton alle, se tunnustaa asian ja pyrkii minimoimaan haittoja. Sen sijaan, että päihteiden käyttäjiin suhtaudutaan rikollisina, heihin suhtaudutaan tavallisina kansalaisina. Jos kansalaisesta ei aiheudu häiriötä, ei ole valtion asia kysellä, mitä hän omalla ruumiillaan tekee. Jos taas joku käyttää päihteitä ongelmaksi asti, suhtautuu järkevä ja terve yhteiskunta häneen apua tarvitsevana ihmisenä, ei rikollisena, jota tulee rankaista.
Terve ja järjestäytynyt yhteiskunta myös ymmärtää, että päihteissä liikkuu valtavia määriä rahaa ja miestyötunteja. Laillistamalla päihteet, etunenässä kannabiksen kaltaiset miedot sellaiset, yhteiskunta voi valvoa päihdeteollisuutta sekä verottaa sitä ja tuoda yhteiskunnalle näin verovaroja esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon.
[Jiri Keronen 22.9.2017 Facebookissa]
[Ja ulostulo liittyy kokoomuslaisen Verkkouutiset-lehden uutimeen Oikeusministeri tiukan päihdepolitiikan kansanedustajille: Olkaa tiukkoja kannabiksestakin.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti