tiistai 26. syyskuuta 2017

S Filosofi Nietzschen Viimeinen mies vuonna tämä

Saksalainen filosofi Friedrich Nietzsche kuvaili Viimeistä miestä teoksessa ”Näin puhui Zarathustra” mieheksi, joka on väsynyt elämäänsä, ei ota riskejä, ja etsii vain turvallista ja mukavaa joutilasta elämää. Sellaiset henkilöt ovat olemassa ilman mitään tarkoitusta tai suuntaa. He elävät rauhanomaista ja mukavaa elämää. Heille ei ole enää mitään eroa vahvuuksien ja heikkouksien, erinomaisuuden ja keskinkertaisuuden välillä. Yhteiskunnallisia erimielisyyksiä ja haasteita ei haluta nähdä. Kaikki elävät tasa-arvoista, pinnallista ja merkityksetöntä elämää. Ei ole omaperäisyyttä tai menestyviä sosiaalisia suuntauksia tai ajatuksia. Ei ole innovaatioita tai luovuutta. Yksilöllisyys ja ajattelu on tukahdutettu.

Nietzschen mukaan Viimeinen mies on tavoite, jonka nykyaikainen yhteiskunta ja länsieurooppalainen sivilisaatio ovat itse asettaneet itselleen. Ne, jotka ovat yrittäneet varoittaa tästä kehityksestä, ovat tähän päivään mennessä epäonnistuneet. Nietzsche varoitti, että Viimeisen miehen yhteiskunta olisi liian steriili ja rappeutunut tuottamaan tervettä ihmiselämää tai merkittäviä yksilöitä. Viimeinen mies syntyy yhteiskunnassa, joka tuottaa apaattisia persoonia, jotka ovat kyvyttömiä unelmoimaan, jotka ovat haluttomia ottamaan riskejä, ja yksinkertaisesti ”ansaitsevat vain elantonsa ja yrittävät pysytellä lämpiminä”. Jopa lasten hankkiminen tai huoli tulevista sukupolvista on liian suuri haaste ja epämukava aihe. Johtajuus ei ole muuta kuin ”enemmän kaikkea ja mukavuutta”: halutaan tehdä kaikki mahdolliset kompromissit helpon elämän ylläpitämiseksi. 

[yhdysvaltalainen luennoitsija, diplomaatti ja strategisti Theodore Malloch kauhistuttavalla Breinbart-sivustolla 30.7.2017 julkaistussa kolumnissaan Europa, Eurabia and the Last man, jonka käännöksen on ystävällisesti julkaistanut Petri Saarela Kansalainen-verkkolehdessä otsikolla Euroopan viimeiset miehet]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti