torstai 28. syyskuuta 2017

S Omatunto lain sijaan

Sääty-yhteiskunnassa maailmanjärjestys oli selkeä. Jos kuului aatelistoon tai papistoon, pystyi sanelemaan, millaista moraalista koodistoa ympäristö noudatti. Sitten sääty-yhteiskunta mureni ja kaikille tuli kiire puhua toisten äänellä saadakseen oman äänensä kuuluvimmaksi.

Hetken aikaa vastakkaiset ideologiat taistelivat toisiaan vastaan, kunnes ne alkoivat muuttua kaltaisikseen, ja me päädyimme mukavuudenhaluiseen liberaaliin yhteiskuntaan, jossa kaupungistuminen määrittelee ihmisen mahdollisuudet ja pudonneiden köyhyyttä suurempi ongelma on niiden epämääräiset elämäntapavalinnat ja ruma ruokapöytä.

Mutta miten elää yhteiskunnassa, jossa ei ole uusnatseja lukuunottamatta selkeitä ideologioita? Ja koska Touko Aalto juuri sivuutti lain arvon, eikö silloin aleta puhua ”omatunnosta”; ajatuksesta, että elää niin kuin olisi koko ajan vanhempiensa piilokamerassa?

Mutta kuka määrittää, mikä on oikeanlainen omatunto? Varmaan torinatseillakin on omasta mielestään omatunto, kun ne ovat suomalaisten puolella ja varmaan lihansyöjä haluaa vain vapauttaa lehmät niiden puuduttavan tylsästä elämästä.

[Jyrki Lehtola 16.9.2017 Ilta-sanomat -lehdessä julkaistussa kolumnissaan  Uuspapit]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti