perjantai 22. syyskuuta 2017

S Jussi Halla-aho turvapaikanhakuongelmasta

Kannanotto:

Pakolaiskiintiötä ei tule kasvattaa

Pääministeri Juha Sipilä kertoo Yleisradion haastattelussa olevansa valmis lähes kolminkertaistamaan Suomen pakolaiskiintiön 2000 henkeen vuodessa.

Vaikka kiintiöpakolaiset sinänsä ovat pienen mittaluokan kysymys verrattuna spontaanisti Suomeen hakeutuviin turvapaikanhakijoihin, ehdotus pakolaiskiintiön nostamiseksi nykyisessä tilanteessa on vastuuton ja symbolisesti merkittävä.

Ensinnäkin Suomi on yksi harvoista EU-maista, jotka ovat toteuttaneet täysimääräisesti osuutensa Italiaan ja Kreikkaan tulleiden turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista. Toiseksi Suomi oli vuonna 2015 väkilukuun suhteutettuna yksi keskeisistä turvapaikanhakijoiden kohdemaista. Pääministeri Sipilä pahensi tilannetta henkilökohtaisesti lupaamalla julkisesti kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, ja tämä lupaus uutisoitiin lähes reaaliaikaisesti esimerkiksi Irakissa. Kolmanneksi turvapaikanhakijoiden vuotuinen määrä on edelleen lähes kaksinkertainen suhteessa vuoden 2015 kriisiä edeltäneeseen tasoon.

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja kotouttaminen maksaa valtiolle satoja miljoonia euroja joka vuosi. Nämä menot voidaan rahoittaa vain velkaa ottamalla tai julkisen vallan perustehtäviä leikkaamalla. Maahanmuuton kustannukset kumuloituvat, koska tärkeimpien turvapaikanhakijaryhmien ennuste työllistyä ja muuttua yhteiskunnan nettomaksajiksi on äärimmäisen heikko myös pitkällä aikajänteellä.

Vähin, mitä vastuullinen hallitus voisi tässä tilanteessa tehdä, on Tanskan hallituksen tavoin lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanotto toistaiseksi. Kiintiöpakolaisjärjestelmä luotiin aikana, jolloin Suomeen hakeutui spontaaneja turvapaikanhakijoita hyvin vähän, mutta maailma on muuttunut. Pakolaiskiintiöön voidaan palata sitten, kun hallitus kertakaikkisesti katkaisee turvapaikanhakijoiden virran muiden turvallisten maiden, etenkin Ruotsin, kautta Suomeen.

Perussuomalaiset toivovat, että pääministerin puheet pakolaiskiintiön nostosta ovat pelkkää teatteria, jolla halutaan antaa hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä toimiville ”Sinisille” mahdollisuus profiloitua ”tiukan linjan” kannattajina. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, on syytä epäillä pääministerin arvostelukykyä.

[itse Paholaisen sikiö Jussi Halla-aho Facebookissa 11.9.2017]

2 kommenttia:

  1. Olen asiasta täysin eri mieltä ja kiintiöpakolaisten määrä olisi tullut nostaa tuohon 2000 henkilöön. Halla-Aho tuo mielelään esille asiassa turvapaikanhakijat ja heistä aiheutuvat kulut, mikä ei ole asianmukaista puhuttaessa kiintiöpakolaisista, joiden kotoutuminen on ollut menneinä vuosina erittäin onnistunutta. Puhuisi asian asiana, eikä sotkisi aina samaa jargonia joka asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen sitä mieltä, että pakolaisia voitaisiin päästää Suomeen vaikka tuhat vuodessa, jos kaikki äärijärjestöihin kuuluvat ihmiset, vaikka olisivat kuinka hienoja ihmisiä muuten, jätettäisiin rannalle.

      Lisäksi voitaisiin Kanadan tapaan siirtyä sellaiseen käytäntöön, että pakolaiset joutuisivat itse maksamaan turvapaikkaprosessista aiheutuvat kulut.

      Poista