keskiviikko 6. syyskuuta 2017

S Länsimaalaisten tulee pitää kiinni Valistuksen perinnöstä eikä ruveta hännystelemään pronssikautisia

Se, että joku moderniin länsimaahan saapunut vieras voisi pahoittaa mielensä siellä vallitsevan elämäntavan ja ajattelun takia, on normaalin logiikan mukaan hänen ongelmansa ja sitä ei voida ratkaista, ellei hänen irrationaalisia tunteitaan loukata yhä uudelleen ja siedätyksen kautta saada häntä ymmärtämään, mitä moderniin kulttuuriin kuuluu ja mitä ei.

Mikäli tästä ei pidetä kiinni, vaan ruvetaan hännystelemään taikauskoa ja vaaditaan länsimaalaisilta oman elämäntapansa muuttamista toisesta kulttuurista paikalle saapuneiden mielensäpahoittajien takia, ollaan turmion tiellä, vieläpä kaikkien osapuolten vahingoksi.

Elleivät länsimaat pidä kiinni valistuksen perinnöstä, vaan rupeavat kumartamaan obskurantismia vaikkapa vain lyhytnäköisen terrorin pelon takia, ne eivät toimi pelkästään häpeällisesti, vaan myös epäviisaasti. 

[Timo Vihavainen blogissaan 5.6.2017 julkaisemassaan merkinnässä Olisi vaikkapa niille stand up-koomikoille töitä., jossa hän käsittelee mielensäpahoittamisoikeutta ja valistuksen perintöä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti