maanantai 23. toukokuuta 2022

S Piti poistaa tietoja puhelimista ennen rajalle tuloa

Hieman ennen Suomen rajalle tuloa minä ja vaimoni tyhjensimme hermostuneina tietoja puhelimistamme. Olimme kuulleet, että rajalla FSB:n edustajat tarkastavat laitteiden ja viestintäsovellusten sisältöjä eivätkä päästä rajan yli sellaisia, joiden laitteista löytyy kiellettyä sisältöä. Emme tienneet, mitä kaikkea pidettäisiin kiellettynä, joten poistimme kuumeisesti valokuvia sodanvastaisista kokoontumisista sekä ulkomaalaisten kollegoiden kanssa käytyjä keskusteluja.

Pyysin myös poikaani poistamaan Instagram-tililtään kuvan sodanvastaisesta kyltistä, jossa oli aihetunniste ”F…CK THE WAR”. Ehkä se olisi kannattanut tehdä jo aiemmin kasvatuksellisista syistä, mutta minä tein sen tässä tilanteessa itsesensuurin nimissä.

Rajanylitys sujui kuitenkin helposti, eikä kukaan ollut kiinnostunut puhelimistamme. Kun siirryimme eteenpäin Venäjän rajatarkastuspisteeltä, tuntui kuin kaikki sisäiset lihakset olisivat rentoutuneet monen päivän voimakkaan jännitystilan jäljiltä.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 7.5.2022 julkaistussa venäläisen dramaturgin Mikhail Durnenkovin esseessä Olin häpeissäni siitä, että me venäläiset emme tunne häpeää mistään – kauna on tärkeä käsite venäläisen yhteiskunnan ymmärtämisessä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti