lauantai 21. toukokuuta 2022

S Yhdysvaltalaisissa on melko yleistä kyvyttömyys ymmärtää Euroopan oloja kovin syvällisesti

Venäjää myötäilevät äänet ovat tällä hetkellä paljolti vaienneet Euroopan politiikassa. Myös ne Matteo Salvinin kaltaiset oikeistopopulistit, joilta on aiemmin kuultu Putin-myönteisiä lausuntoja, ovat tuominneet Venäjän aggression. Sen sijaan amerikkalainen toisinajatteleva oikeisto on pysynyt poteroissaan. Kummallisimmat tulkinnat Ukrainan tilanteesta tulevat nyt sen riveistä. Kevin MacDonald ja monet muut liikkeen näkyvät hahmot ovat pitäneet sodan varsinaisena syynä Naton pyrkimystä laajentua itään. Tämän tulkintatavan mukaan käynnissä on lännen geopoliittinen operaatio, jossa Ukraina on pelkkä sijaissotija.

Käsitys ilmentää amerikkalaisille yleistä kyvyttömyyttä ymmärtää Euroopan oloja kovin syvällisesti. Ainoita aktiivisia toimijoita kansainvälisessä politiikassa ovat suurvallat, jotka manipuloivat pienempiä maita mielensä mukaan. Jos jossakin Venäjän etupiirialueella puhkeaa hallituksen vastaisia mielenosoituksia tai kansannousu, niiden on oltava CIA:n masinoimia – kokonaan poissuljettu on mahdollisuus, että kansa itse olisi kyllästynyt korruptoituneeseen hallintoonsa tai pyrkisi Natoon turvatakseen itsenäisyytensä.

Usein näin ajattelevat toistavat sitä suoraan Venäjän propagandasta kopioitua väitettä, että ukrainalaiset eivät ole oikea kansakunta, vaan Neuvostoliiton hajoamisen sivutuotteena syntynyt hädin tuskin koossa pysyvä tilkkutäkki, jonka luonnollinen paikka on Venäjän yhteydessä. Väitteeseen tukeutuminen on nyt erityisen onttoa, koska todellisuus on niin selvästi osoittanut sen vääräksi. Puolustaisiko ”mielikuvituskansa” ”keinotekoista valtiotaan” niin sitkeästi ja fanaattisesti kuin ukrainalaiset nyt? Etenkin Harkovan ankara vastarinta osoittaa, että myös venäjänkieliset ukrainalaiset ovat sitoutuneet maansa puolustamiseen.

[Näin oli lausuttu kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen Sarastus-verkkolehdessä 15.3.2022 julkaistussa kirjoituksessa Mielenkiintoisia aikoja.]

2 kommenttia:

  1. Toisaalta Euroopassakin ilmenee laajahkosti kyvyttömyyttä ymmärtää Yhdysvaltojen oloja syvällisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Enkä minäkään useinkaan ymmärrä syvällisesti.

      Poista