torstai 19. toukokuuta 2022

S Mistä Lenin teki Ukrainan neuvostotasavallan?

– Putin sanoi, että Lenin teki Ukrainan neuvostotasavallan, mutta ei kerro mistä Lenin sen teki? Sitä ennen oli olemassa kolme vuotta Ukrainan valtio, ja Suomi muuten oli ensimmäisten maiden joukossa avaamassa suurlähetystön Kiovaan. Putin ei koskaan kerro niistä ajankohdista Ukrainassa jolloin täällä tapahtui kansallista heräämistä, onhan Ukrainalla hyvin samankaltainen historia kuin Suomella – molemmissa maissa kansallinen herääminen tapahtui samoihin aikoihin 1800-luvun lopussa.”

– Valitettavasti Lenin ei antanut Ukrainan mennä niin kuin hän antoi Suomen mennä. Tähän liittyy hyvin vahvasti se, että Venäjän valkoisetkaan eivät antaneet Ukrainan mennä, Lukas muistuttaa ja vie kuulijaa vielä kauemmas historiaan.

– Pietari Suurella oli kasakkapäällikkö Ivan Mazepa. Hän oli Ukrainan kasakkahetmanaatin hetmani vuosina 1687–1709 ja hän soti aluksi Osmanien valtakuntaa vastaan. Suuren Pohjan sodan aikana vuonna 1708 Mazepa kuitenkin liittoutui Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n kanssa kapinaan Venäjää vastaan. Tuolloin käytiin se kuuluisia Pultavan taistelu (1709), missä merkittävä osa Kaarle XII:n armeijan sotilaista oli suomalaisia.

Lukas muistuttaa, että Mazepan ja Kaarle XII:n tekemän liiton tavoitteena oli esi-Ukrainan syntyminen, mutta kun Ruotsi hävisi taistelun Venäjälle, niin sen jälkeen Venäjän hallitsijat aloittivat Ukrainan alueen venäläistämisen.

– Vähävenäjän kielen nimellä kutsuttu ukrainan kieli kiellettiin tuolloin, Zaporizan kasakat lakkautettiin, ja juuri kasakoista lähtenyt kaikki itsenäinen ukrainalainen liikehdintä tukahdutettiin, Lukas tiivistää.

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 20.4.2022 julkaistussa Rauli Virtasen kirjoittamassa artikkelissa Suomalainen sellisti Lukas Stasevskij pakeni kodistaan viime hetkellä: ”Venäläiset tulivat seuraavana päivänä alueelle, jossa asuin”.]

2 kommenttia:

  1. Eihän se Lenin ollut tarkoittanut antaa Suomenkaan mennä, siinä vain kävi niin valkoisten suomalaisten aktiivisuuden ja punaisten suomalaisten tehottomuuden yhteisvaikutuksesta.

    Vuonna 1919 oli kutkuttava tilaisuus, kun Valkoinen Venäjä valmistautui iskemään Puna-armeijaa vastaan neljällä voimaryhmällä:

    ylipäällikkö Koltšakin Siperiasta, Judenitšin Viron suunnasta, Denikinin etelästä ja brittien Arkangelista.
    Suomea pyydettiin mukaan hyökkäämään Pietariin.
    Lenin oli maanpakovalmiudessa 24/7, eli valkoisten voittoa pidettiin hyvin todennäköisenä.

    Mannerheim esitti yhden ehdon:
    tunnustaako Valkoinen Venäjä Suomen itsenäisyyden?
    Vastausta ei meinannut tulla, kunnes Mannerheim paalutti kaksi viikkoa ennen hyökkäyksen alkua vaatimuksen vastauksesta Kyllä tai EI?!
    Koltšak vänkytteli, että kai se sitten pitää, vaikka emme yhtään halua.

    Mannerheim totesi, että vastuksenne oli siis Ei, joten se siitä.
    Hyvä niin;
    valkoiset ryssät ryssivät koko operaationsa:
    kaikki voimaryhmät rynnivät omia aikojaan vailla mitään yhteistyötä, ja Puna-armeija löi kaikki yksi kerrallaan.
    Britit vetäytyivät itse nähtyään ettei touhusta tullutkaan mitään.

    Mutta mitä olisikaan voinut tapahtua, jos Koltšak olisi vastannut Kyllä, ja Suomen armeija olisi vallanut Pietarin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauheaa mutta mielekästä spekulaatiota. Toivottavasti Venäjällä olisi sitten pikku hiljaa avautunut mahdollisuus demokraattiseen kansalaisyhteiskuntaan.

      Poista