lauantai 7. toukokuuta 2022

S Demokraattisena valtiona Venäjä ei olisi koskaan hyökännyt Ukrainaan

Vapaat ja läpinäkyvät vaalit, vapaa media, vahva oppositio, monimuotoinen kansalaisyhteiskunta, itsenäiset tuomioistuimet, ihmisoikeuksien kunnioitus ja vahva oikeusvaltio ovat tärkeitä toimivan demokratian osatekijöitä. Autoritaariset valtiot muodostavat turvallisuusriskin, sillä niistä puuttuvat valtaa tasapainottavat mekanismit, ja se mahdollistaa valtaa käyttävien arvaamattomat toimet.

Yksi taustatekijä Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan on Venäjän demokratian ja oikeusvaltion heikko tila. Demokraattisessa valtiossa oppositio olisi todennäköisesti kyseenalaistanut sodan syitä, vapaa media ja kansalaisyhteiskunta olisivat torjuneet disinformaatiota ja toimiva parlamentti olisi pyrkinyt löytämään konfliktiin rauhanomaisia ratkaisuja.

On vaikea kuvitella tilannetta, jossa oikeasti demokraattinen Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaa vastaan. Demokratian tukeminen pitäisikin nähdä myös turvallisuuspoliittisena työkaluna.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 30.4.2022 julkaistussa Tuija Braxin ja Gary Klaukan vieraskynäkirjoituksessa Demokratiat ja oikeusvaltiot lisäävät maailman turvallisuutta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti