sunnuntai 15. toukokuuta 2022

S Urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa"

Kyseisten diktatuuriolympialaisten alla hoettiin vanhaa mantraa, että urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Länsimaat boikotoivat kisoja diplomaattisesti, mutta lähettivät urheilijansa sinne.

Venäjäkin sai osallistua kisoihin, tosin omituisen ROC-lyhenteen alla. Kiinan johtaja Xi Jinping levitti punaisen maton Venäjän johtaja Vladimir Putinille, kun tämä tuli kisojen avajaispäivänä kylään.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuhonnut ainakin hetkeksi urheilun ja politiikan suhteeseen liitetyn tabun. Nyt urheilu ja politiikka tulee ehdottomasti sotkea yhteen ja Venäjä on suljettu lähes kaiken kansainvälisen urheilun ulkopuolelle.

Edes Hartwall ei halua nimeään liitettävän Helsinki-halliksi kutsuttavaan areenaan. Mikään länsimaa ei kehtaisi lähettää yhtään urheilijaa paikalle, jos Venäjällä olisi nyt olympialaiset.

Pekingin kisat loppuivat neljä päivää ennen Venäjän hyökkäystä. Maailmaa voi muuttaa nopeasti.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 3.3.2022 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa artikkelissa Життя переможе смерть, а світ – темряву: Ukrainalaisten urheus ravistelee länsimaita irti Putinin terrorista.]

2 kommenttia:

  1. Japanin Keisarillisen Armeijan luutnantti Hiroo Onoda jatkoi II maailmansotaa Filippiineillä 1970-luvulle asti yksinään, kun ei ollut saanut virallista käskyä laskea aseeensa.

    Hän ei ollut uutispimennossa, ja kun häneltä kysyttiin eikö hän ihmetellyt lainkaan Tokion olympialaisia, hän vastasi ihmetellensä niitä erittäin kovasti, mutta arveli ihmiskunnan lopultakin oppineen erottamaan politiikan ja urheilun toiistaan.

    VastaaPoista