sunnuntai 1. toukokuuta 2022

S "Me Venäjällä emme halua, että teillä on puolustuksenne. Olkaa ilman puolustusta, se on hyvä"

Landsbergis ei ollut vielä haastattelupäivään – 11. huhtikuuta – mennessä kuullut, että Suomi on hyvää vauhtia liittymässä sotilasliitto Natoon. Baltian maissa vastaavaan ryhdyttiin noin sukupolvi sitten, ja maakolmikko liittyi Natoon jo keväällä 2004.

”Sehän on mahtavaa, sehän on mahtavaa”, hän toteaa ja kysyy varmistukseksi, voiko sellaiseen päätökseen todella löytyä Suomen eduskunnasta tuki.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Venäjä suuttuu Suomelle. Mutta sekin on mahdollista, että Venäjä suuttuu Saksalle ja alkaa seuraavaksi vaatia sen eroamista Natosta. Venäjälle riittää suuttumuksen aiheita.

”He [venäläiset] haluavat kieltää maita liittymästä puolustusliittoon. Koska ’me Venäjällä emme halua, että teillä on puolustuksenne. Olkaa ilman puolustusta, se on hyvä’”, Landsbergis sanoo puhumalla joitakin lauseita Putinin ajatuksia mukaillen.

Landsbergis sanoo, että hänelle oli jo syksyllä 1991 selvää, kun Liettuasta tuli YK:n jäsen, että sen on liityttävä myös Natoon. Hänen mukaansa se oli ainoa keino päästä irti Venäjän otteesta.

”Se maa, se kansakunta, jos sitä voi edes kansakunnaksi kutsua… joskus kutsun sitä syöväksi. Se on ihmiskunnan syöpä, Euroopan syöpä. Ja meillä ei ole siihen tabletteja, ei mitään hoitoa.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.5.2022 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Putin on täynnä pelkoa, ja siksi hän vihaa kaikkea ympärillään” – Liettuan itsenäisyyden isähahmo Vytautas Landsbergis, 89, ei keksi Venäjästä mitään hyvää sanottavaa.]

[Kyllähän tuo on vihapuhetta, mutta luulen, että Suomen valtionsyyttäjänvirasto saa päätettyä, että kyseessä on sallittu vihapuhe, jolloin ei tarvitse nostaa syytettä. Suomen nk. vihapuhetta koskeva lainsäädäntö on tarkoituksella kirjoitettu epäselväksi, jotta ihmiset eivät voi etukäteen tietää, mikä on laitonta ja mikä ei, ja siten sensuroisivat varmuuden vuoksi itseään. Valtionsyyttäjänviraston tehtävä taas on nostaa syytteitä ihmisten pärstäkertoimen perusteella. Tai siksi, etteivät he tykkää jostain ihmisestä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti