torstai 19. toukokuuta 2022

S Juutalaisen uskonnon suuntaus ääriortodoksisuus on vastareaktio arvomaailman liberalisoitumiseen

Niinä aikoina, kun juutalaiset asuivat getoissa, oli olemassa vain vähän vaihtoehtoja. Kun älylliset kysymykset olivat puhtaasti teoreettisia, ne eivät olleet pelottavia. Mutta nykyään ne voivat johtaa avioliittoon muiden uskontokuntien edustajien kanssa tai ympäröivään yhteiskuntaan sulautumiseen. Tämä on saanut aikaan ääriortodoksisuuden, joka on vastareaktio arvomaailman liberalisoitumiseen. 

– Ymmärrän hyvin heidän perusteensa. Ongelmana kuitenkin on, että Raamatun kirjaimellisen lukutavan kannattajat ovat rajanneet liikaa tietoteoreettista perustaansa. Perustana ovat vain Raamatun tekstit, joiden sisällä on tarkasti pysyttävä, ja joiden merkitystä on tulkittava kirjaimellisesti. Kun sitten modernit haasteet astuvat esiin, ne murentavan näin muodostetun tietoteoreettisen perustan. Tällöin perustaa voi puolustaa vain asettamalla entistä tiukemmin kaiken Raamatun kirjaimellisen erehtymättömyyden varaan. Seurauksena on päällään seisova pyramidi. Koko rakennelma seisoo yhden pienen asian varassa. Ja jos se menee, kaikki menee sen mukana. 

[Näin oli lausuttu Areipagi-sivustolla 18.5.2022 julkaistussa Sampsa Korpelan tekemässä rabbin ja teologin Samuel Lebvensin haastattelussa, joka oli otsikoitu: Rabbi ja teologi Samuel Lebens: Analyyttinen teologia ei ole vain kristillistä teologiaa, vaikka kristityt ovatkin siinä edelläkävijöitä.]

[Toinen siteeraus on uskonnonfilosofian dosentti Aku Visalalta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti