Preussilainen perintö kansakunnan suuren tarinan keskiössä oli epäilemättä kansallinen erikoisuus militarismin ja autoritarismin ihailussaan, mutta luultavasti suurin yksittäinen syy kansallissosialismin suosiolle oli se taloudellinen katastrofi, joka liittyi Weimarin tasavallan aikaan.
Samoinhan venäläiset kokivat demokratian (demokrad, dermokrad) kurjuuden aikana ja varkaiden valtana. Versailles’n kostopolitiikkaa voidaan ihmisten kokemuksessa verrata Neuvostoliiton hajoamiseen, niin erilaisia kuin nuo tapahtumat olivatkin.
Joka tapauksessa Mayerin haastateltavat korostavat järjestyksen tarvetta. Olipa valta mikä tahansa, järjestys se olla pitää -Ordnung muss sein! Venäläisiä on kuvattu erääksi Euroopan kenties anarkistisimmaksi kansaksi, mutta se ei muuta sitä, että sielläkin järjestyksen jano on ollut suurta sekasorron kausien jälkeen.
[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 18.5.2022 julkaistussa merkinnässä Nyt puhuvat natsit, jossa on kyse Milton Mayerin toisen maailmansodan jälkeen tekemien saksalaisten natsien haastatteluista.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti