tiistai 26. huhtikuuta 2022

S Whataboutismi eli mutkuttelu

Yksi perinteinen päälinja informaatiovaikuttamisessa on whataboutismi, jonka voisi kääntää vaikka mutkutteluksi. Siinä vedotaan jonkun muun jossain muussa yhteydessä tekemään asiaan, ja sitä kautta yritetään oikeuttaa jotakin. Venäjään liittyvissä asioissa se näyttää nyt olevan jokin Yhdysvaltain muinainen teko, joka esiin nostamalla yritetään tehdä tyhjäksi Venäjän toimintaa koskevaa kritiikkiä.

Koronadenialistien alttius tukea Venäjän toimia ei ole vain suomalainen ilmiö. Myös Virossa ja Australiassa on havaittu samaa. Eikä tuki kulje vain yhteen suuntaan, myös Venäjä tukee koronadenialistejä.

Yhdysvaltain hallinnon tietoturva-asiantuntija Harri Hursti kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhden Venäjällä operoivan verkkotoimijan blokkaus johti Kanadaan suunnatun koronadenialistisen materiaalin vähenemiseen 95 prosentilla.

[Näin oli lausuttu Janne "Rysky" Riiheläisen 25.3.2022 julkaistussa kolumnissaan Venäjän hyökkäys yllätti koronakieltäjät ja salaliittoteoreetikot – nyt samaa joukkoa ryhmittyy Putinin taakse.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti