Syytteen mukaan Räsäsen kirjoituksessa homoseksuaalit leimataan lasten hyväksikäyttöön sekä irtosuhteisiin ja vaihtuviin parisuhteisiin taipuvaisiksi, moraalittomiksi ja rikkinäisiksi ihmisiksi ja asetetaan heidän oikeuksiensa puolustaminen kyseenalaiseksi.
Syyttäjä tulkitsee Räsäsen väittävän, että edellä mainitut ominaisuudet – moraalittomuus ja taipumus tai tarve lasten hyväksikäyttöön – ovat väistämättä homoseksuaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia.
Käräjäoikeus tulkitsi toisin.
Se katsoo, ettei Räsäsen kirjoituksen siteeratuista kohdista voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että Räsänen leimaisi homoseksuaalit lasten hyväksikäyttöön taipuvaisiksi.
Oikeus lisää, että Räsänen ei myöskään ole kirjoituksessaan väittänyt, että homoseksuaalisuus seksuaalisena suuntautumisena olisi tuomittava ominaisuus tai identiteetti tai että kaikki homoseksuaalit ovat ja heitä tulee pitää muita ihmisiä alempiarvoisempina.
Räsäsen kirjoitusta ei päätöksen mukaan voi tulkita laajentavasti hänen vahingokseen.
– Käräjäoikeus katsoo edelleen, että syytteessä siteerattuja kirjoituksen kohtia voidaan edellä lausutusta huolimatta pitää homoseksuaaleja loukkaavina. Osa näistä kohdista on arvoarvostelmia ja osa tosiasiatoteamuksia, ratkaisussa täsmennetään.
Yhteenvetona oikeus toteaa, että Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen vaan "Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen".
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 31.3.2022 julkaistussa Jesse Mäntysalon kirjoittamassa uutisartikkelissa Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet.]
[Vaikka tervehdin tätä kärjäoikeuden päätöstä periaatteessa ilolla, en kuitenkaan itse pidä kansanedustaja Päivi Räsästä minään sananvapauden sankarina, koska hän kannattaa sitä, että valtio saa harjoittaa pienessä määrin uskonnollisia vainoja, jos kristittyjen pyhinä pitämiä asioita pilkataan.]
[Seuraavaksi katsotaan sitten, miten hovioikeudessa käy, sillä syyttäjä on valittanut tuomiosta.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti