Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sen sijaan ei ujostele. Turkki myi Vuoristo-Karabahissa ja Ukrainassa mainetta niittäneitä Bayraktar-lennokkejaan Turkmenistanille ja Kirgisialle jo viime vuonna ja lisää kauppoja on luvassa.
Erdoğan vieraili Uzbekistanissa maaliskuun lopussa ja maiden puolustusministerit allekirjoittivat samalla yhteistyösopimuksen. Kazakstanin presidentin Tokajevin on määrä matkustaa Ankaraan toukokuussa ja asekauppoja on tulossa: maiden puolustusministeriöiden edustajat tapasivat asian tiimoilta kaksi päivää Venäjän Ukraina-hyökkäyksen alkamisen jälkeen.
Eikä yhteistyön tiivistyminen jää aseisiin. Kirgisia on jo ilmoittanut hankkivansa lääkkeitä Turkista, koska Venäjä ei kykene toimittamaan niitä entiseen tapaan.
Kiina on saamassa Keski-Aasian markkinoille Turkin lisäksi toisenkin kilpailijan. Japanin ulkoministeri Yoshimasa Hayashi on nimittäin lähdössä vierailulle Kazakstaniin ja Uzbekistaniin kuluvan kuun lopussa. Japani aikoo Kyodo Newsin mukaan kutsua tänä keväänä kaikkien viiden Keski-Aasian tasavallan ulkoministerit kylään Tokioon.
Jos Putinin sotimisen tarkoitus on etupiirien turvaaminen, näyttävät asiat sujuvan todellisuudessa toiseen suuntaan.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 17.4.2022 julkaistussa Pekka Hakalan kirjoittamassa kolumnissa Keski-Aasian tasavallat haluavat nyt loitommalle Venäjästä – Jos Putinin sotimisen tarkoitus on etupiirien turvaaminen, on käymässä päinvastoin.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti