sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

S Putinin ja putinistien logiikan ei tarvitse olla meidän kannaltamme ymmärrettävä

On tärkeää ymmärtää, että Suomen ulkopolitiikan johtoajatuksena ollut toimintamalli, jossa Suomi pyrkii toimimaan siten, että ”Venäjällä ei olisi mitään syytä hyökätä”, ei tässä turvallisuusympäristössä yksinkertaisesti toimi. Venäjän nykyisenkaltainen hallinto ei etsi syitä samalla logiikalla kuin mitä me olemme tottuneet käyttämään. Kun silovikien ajurina on edellä kuvattu imperialistinen laajentumispolitiikka tavoitteeksi koetuilla historiallisilla rajoilla, ei aggressiolle tarvita sellaista syytä, jonka me kokisimme rationaaliseksi. Esimerkiksi hankkeen taloudellinen tai sotilaallinen kustannus ei ole riittävä peruste kumoamaan itseisarvoksi muodostunutta laajentumistavoitetta. Vain ulkorajojen siirtymisellä on merkitystä.

Tämän sai huomata myös Ukraina. Ei Venäjällä ollut mitään järkevää syytä hyökätä. Itse asiassa, sen ilmoittamat syyt denatsifikaatioineen sun muineen onkin ilmeisesti kaikessa päättömyydessään tarkoitettukin vain lisäloukkaukseksi.

Kuten joku Twitterissä mainitsi, ”jos uskomme Putinin, Lavrovin ja patriarkka Kirillin äskettäin hyökkäykselle nimeämät syyt, niin Ukrainassa vallassa ovat siis juutalaisten johtamat gay-pride-natsit, jotka rakentelevat ydinaseita. Heitä on nyt vain ammuttava, jotta voidaan estää sodan syttyminen”.

On hyvin ilmeistä, että Ukraina ei olisi voinut (täyttä antautumista lukuun ottamatta) tehdä mitään estääkseen sodan – paitsi, jos se olisi aikanaan päässyt NATO:n jäseneksi, minkä Saksa kuitenkin vuosikymmen sitten auttoi torppaamaan. 

[Näin oli lausuttu Päivän byrokraatti -sivustolla 13.3.2022 julkaistussa katsauksessa ja kannanotossa NATO.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti