keskiviikko 28. marraskuuta 2018

S Talvisota, edelleen meidän kunniamme

Stalinin ei saanut edes syntymäpäivälahjaksi Suomea. Hän sai viettää 60-vuotisjuhliaan 21.12.1939 ankeissa tunnelmissa. Lev Mehlisin olisi pitänyt olla raportoimassa puna-armeijan paraatia Oulussa, mutta hän rämpi tuolloin edelleen Suomussalmella, josta suomalaiset päinvastoin olivat häätämässä 163. divisioonaa karkuun pitkin Kiantajärven jäätä.

Läntinen maailma oli tuominnut Neuvostoliiton hyökkäyksen kautta linjan. Syntymäpäiväsankarin kansainvälisten onnittelijoiden lista oli lyhyt. Siinä olivat Saksan Adolf Hitlerin ja Suomen kansantasavallan Otto Wille Kuusisen nimet. Mehlis sai alkuvuodesta palata pohjoisesta organisoimaan kenttäoikeuksia, joissa likvidoitiin kykenemättömäksi todettuja upseereita. Suomen rintamille lähetettiin uusia divisioonia, mutta suomalaiset eivät antaneet periksi.

Kun länsivallat vielä alkoivat kiinnostua Suomen auttamisesta myös sotilaallisesti, Stalin kiirehti sotaansa päätökseen. Kuusisen hallitus jouti historian romukoppaan, ja Moskova alkoi neuvotella suomalaisten kanssa. Sota kesti 105 päivää, jotka kaikki olivat olleet häpeällisiä kansainvälisen proletariaatin johtajalle.

[Näin oli lausuttu Iltalehdessä 4.11.2018 julkaistussa artikkelissa Stalinin 105 häpeän päivää - Eli tarina siitä, miten pieni Suomi nöyryytti neuvostodiktaattorin. Tänään 30.11.2018 on Talvisodan syttymisen vuosipäivä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti