sunnuntai 25. marraskuuta 2018

S Fifty-sixty -mahdollisuus

Kun ajattelen vuosien varrella tuntemiani lahjakkaita ihmisiä sanoisin Matti Nykästä mukaillen, että mahdollisuus joutua ihmisten ihailun kohteiksi ja hyvätuloisten joukkoon tai sitten mielisairaalaan, addiktiksi ja hirteen on noin fifty-sixty. Matti Nykänen itse juuri on mainio esimerkki siitä, miten valtavaan menestykseen on piiloutunut tappio ja ihmisten halveksunta, tai päinvastoin. 

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 8.11.2018 julkaistussa suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven kolumnissa Haluamme menestyä ja olla onnellisia – ja se juuri on ongelmamme.]

2 kommenttia:

  1. Tässä on myös melko lailla kansallisia erityispiirteitä.

    Kun Björn Borg lopetti tennisuransa 26-vuotiaana kaiken mahdollisen voittaneena, alkoi hänen lähipiirinsä pohtia ankarasti, mitä hän ryhtyisi tekemään seuraavaksi:
    ajatus 26-vuotiaasta miljonääristä ryhtymässä oloneuvokseksi piti sisällään valtavan riskin jetset-elämästä yökerhoineen, biletyksineen ja - huumeineen.

    Lähipiiri yritti ohjata häntä ensin kilpa-autoiluun, mutta se ei ollut hänen lajinsa. Lopulta hänestä tuli menestyvä vaatealan liikemies, mutta sitä ennen olivat ehtineet tulla jetset-elämä yökerhoineen ja huumeineen.
    Borg tuotiin sairaalaan yliannostuksen ottaneena.

    Ruotsalaiset olivat kauhuissaan. He kerääntyivät Borgin ympärille vakuuttamaan, että jos on vaikeaa, kyllä me autamme! Mutta älä tee tuota itsellesi?!

    Entä meillä? Matti Nykäsen tuomat kultamitalit ja kunnia kelpasivat. Mutta kun hänen elämänsä lähti luisumaan alamäkeen, löytyikö tukea kuten Borgille?

    Ei. Oli vain kateellisten kuoro, joka räkätti riemuissaan:
    "Eipä ollut meitä parempi!"
    Sama ilmiö voitiin havaita Lahden MM-hiihtojen käryn jälkeen verrattuna vuonomaan kauniin Theresen käryyn.
    Mika Myllylä ei ole enää keskuudessamme, ja pelkäänpä pahoin että juuri ne samat suomalaiset, jotka olivat äänekkäimpinä räkimässä hänen kasvoilleen olivat Theresen käryn jälkeen ja vielä tänäänkin äänekkäimpinä huutamassa kritisoijille:
    "Turpa kiinni! Meillä suomalaisilla ei ole mitään oikeutta arvostella ketään, koska olemme maailman ryvettynein kansa!!"

    Meistä suomalaisista tulisi hyviä orjia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset olisivat kyllä hyviä myös napisemaan herroja vastaan. Tai näin ainakin legenda sanoo.

      Ruotsalaisten käyttäytymisen syynä voi olla sekin, että he pyrkivät aina irrottamaan itsensä tunteista. He ovat sikäli kuin vulkanuslaiset. Toisaalta eivät kuitenkaan yhtä loogisia.

      Poista