Yhdysvaltojen historiasta tunnetaan kuitenkin verivihollisten sovintojakin.
Maan toinen presidentti John Adams ja kolmas presidentti Thomas Jefferson olivat ankarissa poliittisissa riidoissa keskenään.
Heistä tuli myös vannoutuneita henkilökohtaisia vihamiehiä Jeffersonin voitettua Adamsin presidentinvaaleissa. Ensin mainittu kuului nykyrepublikaanien kaukaiseen edeltäjään eli Federalistiseen puolueeseen, jälkimmäinen taas Demokraattien edeltäjäpuolueeseen Demokraattisiin republikaaneihin.
– Adams suuttui Jeffersonille niin, ettei tullut edes tämän virkaanastujaisiin. He eivät puhuneet toisilleen vuosiin. Molempien vaimot yrittivät saada miehiään leppymään, mutta se ei onnistunut. Lopulta toinen lähetti toiselle syntymäpäivä- tai joulukortin ja toisen oli pakko kohteliaisuudesta vastata siihen.
– Siitä kehkeytyi erittäin mielenkiintoinen kirjeenvaihto, jossa he puolustivat omia poliittisia näkökantojaan ja selittivät toisilleen Yhdysvaltojen demokraattista systeemiä. Se on erittäin mielenkiintoista luettavaa ja avaa 1800-luvun alun politiikkaa hyvin merkittävällä tavalla.
Lopulta miehet kuolivat ystävinä ja täsmälleen samana päivänä. Päivä sattui olemaan Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä, 4.7.1826.
– Se oli kohtalon ironiaa tai lämpöä, Henriksson.
[Näin oli lausuttu 7.11.2018 eli Yhdysvaltain välivaaleja seuranneena päivänä MTV:n sivuilla julkaistussa Jarno Miettisen kirjoittamassa uutisartikkelissa Välivaalien torjuntavoitto kannustaa Trumpia pyrkimään uudelle kaudelle – Asiantuntija vastaa kysymyksiin Yhdysvaltojen vaaleista.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti