tiistai 6. marraskuuta 2018

S Ammatillinen koulutus ja suomen kielen taito auttavat maahanmuuttajaa työllistymään

Hawwii Goobana opiskelee nyt ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi suomen kielellä. Puheesta toki kuulee vielä parinkymmenen vuoden jälkeenkin, ettei suomi ole äidinkieli ja sanoja pitää hakea, mutta hoitotyötä hän on tehnyt suomeksi jo vuosia.

– Minulle on ollut alusta asti selvää, että kieli pitää oppia. Muuten ei voi saada töitä. Tiedän ihmisiä, jotka myös ovat asuneet Suomessa 20 vuotta, eivätkä osaa yhtään suomea. En ymmärrä, miten se on mahdollista.

Goobanan mielestä kielen oppiminen on ainoa tapa sulautua yhteiskuntaan ja saada töitä.

Tämä ajatus saa tukea myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksestä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan puutteellinen kielitaito vaikeuttaa eniten esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten hoitajien työllistymistä. Työn saamista vaikeuttavat myös oma epävarmuus ja pelot sekä vähäiset suhteet kantasuomalaisiin.

Goobana toivookin vastaantuloa myös suomalaisilta. Kieltä oppiva on syytä ottaa rohkeasti mukaan sosiaalisin tilanteisiin.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 14.7.2018 julkaistussa Niina Hongan kirjoittamassa uutisartikkelissa Kirje tuntemattomalta mieheltä ”Finlandiasta” muutti Etiopian television uutisankkurin elämän – ”Suomi on nyt mun koti”.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti