perjantai 9. marraskuuta 2018

S Neuvostoliitossa ihmiset joutuivat pirstomaan mielensä

Levadan mukaan Neuvostoliitto oli kansalaisilleen kuin äärimmäinen isä tai äiti: se ruokki, puki, majoitti ja koulutti kansalaisensa; se antoi heille työpaikan ja antoi heidän elämälleen merkityksen; se palkitsi heidät tottelevaisuudesta ja rankaisi heitä tottelemattomuudesta – oli rike kuinka mitätön hyvänsä.

Koska ihmisten arkielämä ei kuitenkaan vastannut sitä, mitä neuvostoideologia ja propaganda opettivat, ihmiset joutuivat pirstomaan oman tietoisuutensa mahduttaakseen siihen monta ristiriitaista todellisuutta. Näin syntyi George Orwellin romaaneistakin tuttu kaksoisajattelu, joka sujui neuvostoihmiseltä kuin luonnostaan.

– Homo sovieticus kykenee uskomaan samanaikaisesti kahteen keskenään ristiriitaiseen asiaan. Nämä uskomukset kulkevat rinnakkaisilla raiteilla, joten ne eivät ole ristiriidassa niin kauan kuin raiteet eivät risteä. Tilanteesta riippuen neuvostoihminen saattoi käyttää jompaakumpaa ”totuutta”, joskus jopa nopeasti peräkkäin, Gessen kuvailee kirjassaan.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 24.10.2018 julkaistussa Arja Paanasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Gessenin uutuuskirja: Putinin vallan takeena on kaksoisajattelu – ”Homo sovieticus elää ja jatkaa sukuaan”.]

[PS. Wikipediastakin näköjään löytyy artikkeli Homo sovieticuksesta. Ja on aika orwellilaista ollut elämä Neuvostoliitossa. Ja uuskielestäkin löytyy Wikipediasta artikkeli.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti