sunnuntai 11. marraskuuta 2018

S Entas jos Luoja on paattany olla "salattu Jumala"

entas jos Luoja on paattany olla "salattu Jumala" ja ei jostain syysta tieteellisti halua todistaa elamaansa? miten sitten jatketaan? Siita huolimatta luotettaisiin tieteen parhaaseen selitykseen ja sivuttaisiin tuo mahdollisuus?
Sellainen jumaluus joka tahallaan piilottaisi olemassaolonsa (ja kaikkivaltiaana tietenkin onnistuisi siinä), vaikka samalla vaatii ikuisen kadotuksen uhalla uskoa itseensä ei olisi palvomisen arvoinen.

Et ilmeisesti ole tullut ajatelleeksi, että jumaluus joka on huolella piilossa voisi olla ihan kuka vaan, ja että "Valheiden Herra" on tavallisimmassa kristillisissäkin tulkinnoissa se vastapuoli?

[Otto J. Mäkelä 9.11.2018 sfnet.keskustelu.evoluutio -Usenet-ryhmän ketjussa 'Nykyoppikirjan lukemisesta' vastauksena eräälle Lontoossa asuvalle suomalaiselle kristitylle kreationistille. Ja tässä on hyvä sauma minulle mainita siitä, että tätä nykyä ei ole käytännössä enää olemassa suomenkielistä Usenetiä. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset operaattorit ovat yksi toisensa perään lopettaneet Usenet-palvelimensa. Mutta onneksi on olemassa suomenkielisen Usenetin vielä ollessa olemassa perustettu Google Groups -palvelu, jossa ihmiset voivat jatkaa Usenetin kunniakkaita perinteitä, tai ainakin periaatteessa.]

[Kreationismista. Kyseessä on uskonnollinen oppi, jonka mukaan Jumala on luonut eliöt erikseen kunkin lajinsa, sukunsa, heimonsa tai muun lisääntymiskategorian mukaan. Oppi syntyi englantilaisen luonnontutkijan Charles Darwinin vuonna 1859 julkaiseman Lajien synty -kirjan (On the Origin of Species by Means of Natural Selection) aiheuttaman biologian evoluutioteorian synnyn vastavaikutuksena.] 

[Kreationismista on myöskin olemassa eräänlainen päivitetty versio. Älykkään suunnitelman liike – alkuperäisellä kielellä englanniksi Intelligent Design – on jonkinlaista uudenaikaista, hienostuneempaa ja tieteellisemmältä kuulostavaa kreationismia, jonka alkuperäinen tavoite oli ollut saada kreationismi Yhdysvaltain julkista tukea saaviin kouluihin osaksi luonnontieteiden opetusta, koska niissä kouluissa ei saa opettaa uskontoa. Mutta ID-kreationismi ei ole oikein saanut aikaan tieteellisiä tuloksia paljon puhutuissa tutkimuksissaan. Paljon porua, vähän villoja.] 

[I PS. Tämä yllä mainittu kristitty kreationisti on kreationistiksikin jopa patologinen tapaus. Tarkoitan tällä sitä, että mies ei ota asioista selvää, jos voi sen sijaan lukea Raamattua tai turvautua siihen, mitä hänen seurakuntansa asiasta tai Raamatusta tai sen tulkinnasta väittää. Tai vältellä kysymystä ja olla kuin sitä ei olisi esitettykään. En ole kaikkien näiden vuosien aikana, kun olen em. ryhmää seurannut, huomannut kertaakaan miehen ottaneen selvää mistään asiasta. On kuin ihminen olisi suorittanut itselleen omin käsin aivoleikkauksen, jonka jälkeen kaikki ei ihan niin vain toimi enää hyvin. Melkein kaikki muut kristityt kreationistit erottuvat miehestä selvästi edukseen.]

[II PS. Melko hyvää keskustelua ao. keskusteluketjussa.]

2 kommenttia:

  1. Ääkkösten puuttuminen tekstistä vaikuttaisi olevan alati kasvava ja siksi sitäkin epätoivottavampi ilmiö täällä internetillisessä keskustelussa.

    Ennen pitkää kun aletaan ehkä kokea, ettei ääkkösillä olekaan mitään tekoa minkäänkielisessä (joka tarkoittaa silloinkin lähinnä suomenkielistä) viestinnässä, jonka seurauksena lähitulevaisuuden opettajat saavat luettavakseen lasten kouluaineita tyyliin:
    "Menin metsaan ja nain siella janiksen ja homotiaisen."

    Tuossa tulevaisuudessa avioliitot saattavat olla kovastikin laajemmin miellettyjä kuin nykyisellään. Ottaen kuitenkin huomioon neiti Joplinin kuolleen jo edellisvuosituhannella, olisi aviosuhteen solmiminen hänen kanssaan luullakseni edelleen nekrofiliaa, vaikka häntä kuinka fanittaisikin?

    Samansukupuolisten ihmishenkilöiden avioliiton kaikinpuolinen salliminen tuskin silti myöskään sallisi sen laajentamista lajineutraaliksi tai suorastaan -positiiviseksi, vaikka eräillä poliittisilla tahoilla on ollut joissain määrin sellaisiakin mahdollisia tavoitteita mahdollisesti havaittavissa?

    Pitäkäämme siis kiinni ääkkösistämme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääkköset ovat parempi kuin etikan juominen joka tapauksessa. Jos me joudumme joskus luopumaan ääkkösistämme, toivon, että englanninkieliset luopuvat A-kirjaimesta ihan vain solidaarisuudesta.

      PS. Mainitsemani henkilö ilmeisesti omistaa lontoonkielisen näppäimistön eikä ole viitsinyt asentaa järjestelmäänsä suomenkielistä näppäimistöasettelua, mikä saattaa olla jopa synti.

      Poista