tiistai 21. elokuuta 2018

S Herr Heiler saa mennä, Herr Hitler tulee tilalle

Saksassa kysymys nousee usein esille keskustelussa kansallissosialismista ja natsiajasta. Rikoslaki kieltää tunnettujen natsitunnusten ja -tervehdysten käytön, ja natseja käsittelevään satiiriinkin suhtaudutaan varauksella.

Viikonloppuna Yle uutisoi, että Saksa sallii vastedes natseihin liitetyt symbolit tietokone- ja videopeleissä, mikäli ne ovat ”sosiaalisesti asiaankuuluvia”.

Sosiaalista asiaankuuluvuutta videoohjelmistoissa valvoo Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), eli viihdetuotantojen itsesääntelyelin.

– Tietokonepelit, jotka käsittelevät kriittisesti historiaa, voivat nyt tulla normaalisti levitykseen, USK:ta johtava Elisabeth Secker kommentoi Der Spiegel -lehdelle.

– Ikärajat päätetään edelleen pelikohtaisesti. Jokainen peli tarkastetaan erikseen, Secker kertoi.

Tähän mennessä Saksassa on saanut käyttää kiellettyjä tunnuksia historiallisissa elokuvissa ja vaikkapa natseja käsittelevässä satiirissa.

Peliteollisuudelle tämä merkitsee sitä, että Saksan markkinoille ei jatkossa välttämättä tarvitse tehdä sensuroituja versioita. Samalla natsisymbolien tunnettuus ja yleisyys kasvavat.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 13.8.018 julkaistussa Anna Sarasten kirjoittamassa uutisartikkelissa Hyvästit Herr Heilerille – Pian myös saksalaiset saavat taistella natseja vastaan, kun Saksa sallii hakaristit ja muut natsitunnukset tietokonepeleissä.]

[PS. Pari kaveriani on harrastanut sotalentosimulaattoreilla lentämistä. Saksan lain aikaisempi linja hakaristejä kohtaan on aiheuttanut heille ongelmia. Suomen ilmavoimien vuodesta 1918 käytössä ollut hakaristitunnus oli ollut myös pannassa Saksassa. Siitä ei ollut apua, että Hitler oli asiassa matkinut Suomen ilmavoimia eikä päinvastoin. Veikkaan, että hindulaisille, buddhalaisille ja jainalaisille on ollut myös haittaa omista uskonnollisista hakaristisymboleistaan. Nämä kaverini olivat Saksan ongelmia kiertäneet hankkimalla lentämiinsä koneisiin erilliset nahat, joissa näkyi historiallinen Suomen ilmavoimien tunnus.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti