keskiviikko 8. elokuuta 2018

S Turvallisuudentunteen katoaminen

Olkoon kolmas uutinen jälleen Yleltä. Sen mukaan ihmisten väkivallan pelko on viime vuosina kasvanut ja peräti 15 prosenttia suomalaisista välttää vähintään yhtä paikkaa naapurustossaan turvallisuussyistä. Samalla kuitenkaan väkivaltaisten tekojen määrä kaduillamme ei ole kasvanut, mutta tutkijat arvelevat, että maahanmuuttokeskustelu ja terroriteot ovat saattaneet lisätä pelkoja, jotka ovat naisilla miehiä yleisempiä.

Jutusta tuli mieleeni, että mikäli ihmiset tietoisesti välttelevät vaaralliseksi tietämiään paikkoja, tapahtuu niillä myös vähemmän väkivallantekoja kuin jos niitä ei välteltäisi. Tämä puolestaan vääristää kaupungilla liikkumiseen liittyviä turvallisuustilastoja. Siten niistä ei voi suoraan päätellä katujemme turvallisuustilannetta.

Lisäksi turvallisuudentunteen katoaminen kertoo luottamusyhteiskunnan rapistumisesta. Sellainenhan on tyypillistä yhtenäisessä kulttuurissa ja harvinaista monikulttuurisessa yhteiskunnassa. 

[Näin oli lausuttu Professorin ajatuksia -blogissa 3.6.2018 julkaistussa merkinnässä Maahanmuutto oli tämän aamun mediateema.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti