lauantai 25. elokuuta 2018

S Naisten julmuus naisia kohtaan

Vuonna 2001 ilmestyneessä kirjassaan Woman’s Inhumanity to Woman Phyllis Chesler antaa lukemattomia esimerkkejä naisista, jotka kohtelevat muita naisia huonosti. Jotkut julmimmista esimerkeistä koskevat naisia, jotka kohtelevat kaltoin miniöitään. Tässä on eräs kouriintuntuva äidillisyyden ulottuvuus: äidit menevät äärimmäisyyksiin pyrkiessään varmistamaan, että heidän poikiensa vaimot ovat näiden arvoisia, vaikka se vaatisi turvautumista kammottaviin keinoihin.

Vaikka Cheslerin kirjaa rasittaa tavanomainen jankutus ”patriarkaatista”, se tarjoaa hyödyllisen vastanäkökulman edellä mainitsemilleni hölmöille kaksinapaisuuksille. Ja kiistämättä Chesler itse on kunnioitettavalla tavalla kasvanut ulos vanhasta uskomuksestaan, että naiset ovat moraalisessa mielessä miehiä parempia. Kumpikaan sukupuoli ei ole parempi, kuuluu hänen kypsempi ja järkevämpi näkemyksensä. (Chesler ansaitsee myös hatunnoston siitä, että hän vastustaa naisten kaltoinkohtelua islamilaisessa maailmassa.) 

[Christopher De Groot Sarastus-verkkolehdessä 25.5.2018 julkaistussa kirjoituksessaan Lisää huonoja uutisia feministeille. Jonka on kääntänyt suomeksi kauhistuttava kirjailija Timo Hännikäinen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti